Peste 30 de familii din judeţ, pe lista de aşteptare pentru a adopta un copil

Biroul de adopţii din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt are în evidenţă 31 de familii care aşteaptă să adopte un copil. Până să aibă un nou membru în familia lor, oltenii pot aştepta chiar şi un an.

Fie că nu pot să devină părinţi pe cale naturală sau pentru că vor să-şi mărească familia, 31 de cupluri din Olt aşteaptă să adopte un copil. Sunt chiar şi familii care au un copil biologic, dar doresc să şi adopte.

Potrivit datelor furnizate de specialiştii DGASPC Olt, grupa de vârstă cea mai solicitată este de 0-3 ani, însă cinci familii şi-ar dori şi copii mai mari, de până în zece ani.

„Grupa de vârstă cea mai solicitată este 0-3 ani, dar sunt şi cinci familii care doresc copii de vârstă mai mare, până în zece ani. În funcţie de preferinţele părinţilor, termenul de aşteptare până la identificarea unui copil diferă şi poate ajunge şi la un an”, spune purtătorul de cuvânt al DGASPC Olt, Ioana Ciobanu.

În centrele din cadrul instituţiei din judeţ sunt în acest moment 101 copii adoptabili, şase cu vârsta 0-3 ani, 14 cu vârsta 3-5 ani, 17 copii cu vârsta cuprinsă între 5-7 ani, 31 copii sunt de 7-10 ani, iar peste zece ani, 33 de copii. Începând din 1998 şi până în prezent, la nivelul judeţului au fost adoptaţi 951 de copii, în prezent fiind monitorizată evoluţia postadopţie a 52 de copii.

Familiile care doresc să adopte un copil trebuie să depună documentaţia la DGASPC Olt, iar în termen de 90 de zile specialiştii Biroului adopţii eliberează atestatul de adopţii, care este valabil doi ani.

În această perioadă, familia este evaluată din punct de vedere social şi psihologic şi urmează sesiunile de pregătire în vederea asumării rolului de părinte.

După pregătirea familiei, informaţiile sunt introduse în Registul Naţional de Adopţii şi sunt iniţiate demersurile de identificare a copilului. Iniţial, familiei îi este prezentat istoricul medical, social şi familial al copilului, iar cuplul vizualizează pozele acestuia.

După această perioadă, viitorii părinţi încep să se întâlnească cu micuţul. Dacă procesul de potrivire este finalizat cu succes, pe masa judecătorilor ajunge cererea de încredinţare în vederea adopţiei pe o perioadă de 90 de zile, timp în care copilul locuieşte cu familia adoptivă.

Ultima etapă este cea de încuviinţare a adopţiei şi este admis noul certificat de naştere. Specialiştii DGASPC Olt monitorizează acest copil timp de doi ani.