Social

2017-03-13, 14:41:24

Peste 200 de olteni şi-au cumpărat ani de muncă în valoare de peste 10 miliarde de lei

Oltenii care au lipsă ani de muncă în perioada noiembrie 2011- octombrie 2016 mai au la dispoziţie aproximativ o lună şi jumătate pentru a-şi cumpăra vechimea necesară pensionării. De la intrarea în vigoare a legii care permite acest lucru şi până în prezent peste două sute de olteni şi-au completat stagiul de cotizare prin cumpărarea de vechime.

Pentru a cumpăra vechime, doritorii trebuie să fie persoane care nu au fost asigurate în ultimii cinci ani, nu au vârsta de pensionare, dar nici loc de muncă.
Conform Legii186/2016, care a intrat în vigoare la data de 27 octombrie, persoanele care vor să iasă la pensie, dar nu au stagiul de cotizare complet pot cumpăra de acum vechime şi retroactiv. Venitul asigurat (pentru care se plăteşte contribuţia retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, şi nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuţie pentru condiţii normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata. Posibilitatea de plată retroactivă a contribuţiei la pensii este valabilă doar pentru perioadele anterioare (în limita a cinci ani) în care cei interesaţi n-au fost asiguraţi nici în sistemul public de pensii, nici într-un alt sistem de asigurări sociale, respectiv nu au realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat acestuia (şomaj, pensie de invaliditate etc.).

Trebuie reţinut faptul că încheierea contractului de asigurare socială, în temeiul prevederilor Legii numărul 186/2016, poate fi solicitată numai în perioada 27 octombrie 2016 - 27aprilie 2017, iar vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011- octombrie 2016. Plata efectivă a contribuţiei la pensii este posibilă fie într-o singură tranşă, fie în tranşe lunare, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a noilor prevederi. Până în acest moment, CJP Olt a încheiat 230 de contracte de asigurare, perioada cea mai mare pentru care s-a încheiat un contract fiind de cinci ani.
 
„Cea mai mare perioadă pentru care s-a încheiat un contract de asigurare a fost de cinci ani, iar cea mai mică de o lună. Cele mai multe persoane au cumpărat un an şi trei luni (16 persoane), un an (15 persoane), doi ani (14 persoane), nouă luni (13 persoane), şase luni (12 persoane), şapte luni (zece persoane), cinci ani (nouă persoane), un an şi unsprezece luni (nouă persoane), un an şi şapte luni (nouă persoane), 11 luni (nouă persoane), cinci luni (nouă persoane), trei luni (opt persoane), un an şi şase luni (şapte persoane), opt luni (şapte persoane), două luni (şapte persoane), un an şi patru luni (şase persoane), o lună (şase persoane), un an şi zece luni (cinci persoane), un an şi nouă luni (cinci persoane), un an şi cinci luni (cinci persoane), un an şi două luni (cinci persoane), zece luni (cinci persoane), de vechime, fiecare. Per total, de la cele 230 de persoane s-a încasat suma de 1.028.328 lei, adică peste 10 miliarde de lei vechi”, a precizat Iulian Smarandache, directorul executiv al CJP Olt.

Calculele arată că dacă o persoană vrea să cumpere cinci ani de vechime aceasta trebuie să scoată din buzunar aproximativ 15.500 de lei.
 

Comentarii

Redacţia

2017-03-13 14:41:24

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro