Peste 150 de unităţi de învăţământ din judeţ, neautorizate. Sute de elevi şi preşcolari primiţi în clădiri deteriorate, fără apă şi cu mobilierul degradat

Elevii îşi vor relua cursurile în noul an şcolar pe 11 septembrie. Din păcate, o parte din şcolarii şi preşcolarii olteni vor frecventa unităţi ce nu deţin Autorizaţie Sanitară de Funcţionare (ASF). Potrivit unui raport al DSP Olt, din cele 511 unităţi de învăţământ din judeţ, 153 nu au fost avizate de autorităţi, acest număr fiind în creştere faţă de anul trecut când erau 105 fără ASF.

În urma controalelor efectuate de specialiştii DSP Olt, din cele 511 unităţi de învăţământ din judeţ, 150 s-au ales cu respingerea Autorizaţie Sanitare de Funcţionare, în timp ce trei dintre ele nici măcar nu au solicitat.

Potrivit reprezentanţilor DSP Olt, cele mai multe şcoli ce au rămas fără Autorizaţie Sanitară de Funcţionare nu au sursă proprie de apă potabilă sau au apă ce nu respectă parametrii de potabilitate (microbiologici şi fizico-chimici), iar multe clădiri au componente de construcţii deteriorate, precum: faţade, tavane, pereţi interiori şi acoperişuri.

Totodată, controalele au scos la iveală mobilier şcolar degradat sau neadaptat ca dimensiuni la vârsta copiilor aflaţi în pregătire, iluminatul natural sau artificial este necorespunzător, la fel şi microclimatul din unitatea şcolară.

Când vine vorba de grupurile sanitare, lucrurile stau cât se poate de prost. Şcolile care nu au fost autorizate au toaletele necorespunzătoare, sunt deteriorate, au un număr insuficient de WC-uri, cabinele WC pentru elevi nu sunt sperate pe sexe, iar unele unităţi de învăţământ nu au nici măcar un grup sanitar destinat exclusiv personalului didactic.

Lipsa sistemului de canalizare sau existenţa unui sistem de canalizare necorespunzător, lipsa platformelor betonate pentru colectarea reziduurilor solide sau lipsa gardului împrejmuitor sunt şi ele motive ce au dus la neautorizarea unităţilor de învăţământ.

Cei de la DSP Olt au arătat că numărul unităţilor fără autorizaţie a crescut în acest an.

„Se observă o creştere a numărului unităţilor de învăţământ fără Autorizaţie Sanitară de Funcţionare, de la 105 în 2016, la 150 în 2017, dar în baza motivelor menţionate în notificarea de respingere am constatat că aproximativ 60 la sută dintre acestea se regăsesc pe lista obiectivelor de investiţii din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Locală 2015-2019 şi 2017-2020”, se arată întru-n comunicat al DSP Olt.