PERSONALITĂŢI ISTORICE, LA SLATINA. Regina Maria, prezentă la dezvelirea statuii Ecaterinei Teodoroiu

Regina Maria a vizitat Slatina de două ori, în 1916, când a împărţit daruri săracilor, şi la 31 mai 1925, când a ajuns pe malurile Oltului pentru inaugurarea monumentului Ecaterinei Teodoroiu. Cea din urmă vizită a reprezentat un eveniment cultural şi politic de anvergură naţională, primit de slătineni cu mare bucurie şi emoţie. Oraşul a fost în sărbătoare, împodobit cu ghirlande, iar Regina a fost primită clăduros, întreaga comunitate mobilizându-se pentru acest eveniment special.

Istoricul Aurelia Grosu spune că demersurile pentru ridicarea unui monument care să dăinuie amintirea eroinei din Primul Război Mondial se datorează Reginei Maria.

„La 31 mai 1925, Slatina consemna un eveniment de anvergură națională: inaugurarea monumentului Ecaterinei Teodoroiu în prezența Reginei Maria. Demersurile pentru ridicarea unui monument care să dăinuie amintirea eroinei din Primul Război Mondial se datorează Reginei Maria, sub al cărei înalt patronaj s-a constituit, încă din anul 1920, un comitet de inițiativă, ce funcționa la Craiova. Atât Regina Maria, cât și Ecaterina Teodoroiu erau două figuri emblematice ale Marelui Război. Mai trebuie spus că Regina, suverana cea mai iubită de armata română, se întâlnise cu Ecaterina de mai multe ori pe front, conferindu-i personal decorația Virtutea militară, clasa a II-a, și înaintarea în gradul de sublocotenent”, a spus Aurelia Grosu.

Eforturi pentru ca statuia să fie amplasată la Slatina


Autorităţile judeţene şi-au dorit foarte mult ca primul monument din ţară închinat Ecaterinei Teodoroiu să fie amplasat la Slatina. Pentru acest lucru, prefectul judeţului, Vasile Alimănişteanu, solicita, în aprilie 1923, sprijin la Ministerul de Război. Slatina a fost aleasă în detrimentului Craiovei sau localităţii natale a eroinei. Aurelia Grosu spune că a cântărit foarte mult faptul că sublocotenentul a căzut la datorie în fruntea plutonului din compania a 7-a, Regimentul 43/59, ce îşi avea cazarma la Slatina.

„Inițial, s-a optat ca locul de amplasare a monumentului să fie în localitatea natală a eroinei, Vădeni, Gorj, însă insistențele autorităților județene și, în primul rând, ale Regimentului 43 Infanterie cu garnizoana la Slatina, au oferit Slatinei privilegiul de a ridica primul monument din țară închinat Ecaterinei Teodoroiu. Un argument care a cântări greu în favoarea Slatinei a fost acela că sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu luptase în cadrul Regimentului 43/59 Infanterie, fiindu-i încredințată comanda unui pluton din compania a 7-a. A căzut la datorie în fruntea acestui pluton, în seara de 22 august 1917, îmbărbătându-și ostașii la luptă”, a adăugat istoriul Aurelia Grosu despre evenimentele derulate în a doua decadă a secolului XX.

Statuia Ecaterinei Teodoroiu este creația sculptorului de formație academică, Dimitrie Mățăoanu, care a înzestrat Slatina cu o operă de mare valoare istorico-artistică inclusă în patrimoniul național. Statuia din bronz o înfățișează pe Ecaterina Teodoroiu în mărime naturală, într-o atitudine dinamică, cu arma în cumpănire și o cască ostășească în mâna dreaptă. Piedestalul decorat cu ornamente baroc, simboluri naționale și însemne militare reprezintă, de asemenea, o reușită artistică; pe fațetele acestuia sunt dălţuite în marmură numele eroilor 43 Infanterie, morți în Războiul pentru Reîntregirea țării, 1916-1918.

Comunitatea a întâmpinat-o pe Regină

Ceremonia dezvelirii monumentului a fost pregătită cu mare grijă de autorităţi, întreaga comunitate fiind mobilizată pentru acest eveniment. Oraşul a fost împodobit cu ghirlande de flori, steaguri tricolore şi ramuri verzi. Pe străzile oraşului defilau militari, elevi, femei îmbrăcate în costum naţional, dar şi bărbaţi ce purtau frac.

Regina a sosit în Gara Slatina la ora 9.00, fiind primită cu onoruri militare, mergând apoi spre scuarul de la interesecţia străzilor Solomon, Bucureşti, Abatorului şi Aleea Oltului. Istoricul Aurelia Grosu descrie emoţia slătinenilor care au participat la eveniment.

„În ziua de 31 mai 1925, la ora 9 dimineața, autoritățile civile și militare, în frunte cu primarul I. A. Tomescu și prefectul Vasile Alimănișteanu, o primesc pe Regina Maria, cu onoruri militare, în Gara Slatina. Cortegiul regal s-a îndreptat apoi spre locul unde fusese amplasat monumentul, într-un scuar spre podul Olt, de mare vizibilitate, la intersecția străzilor Solomon (Ionașcu din 1926), București (George Poboran, azi) Abatorului și Aleea Oltului (în zona complexului Raț). Întreaga Slatină trăia această imensă sărbătoare. Slătinenii, îmbrăcați în costume populare sau ținute elegante, flancau străzile pavoazate cu ghirlande, steaguri tricolore, covoare tradiționale, într-o manifestare spontană, de sinceră admirație pentru Regina lor. Dincolo de momentul solemn, festiv, slătinenii trăiau acest eveniment ca pe o sărbătoare proprie”, a declarat Aurelia Grosu.

Ceremonialul dezvelirii monumentului a început la 9.30, la eveniment participând şi mama Ecaterinei Teodoroiu, fiind surprinsă în fotografiile vremii îmbrăcată în negru.

„Ziarele locale surprindeau tocmai această uriașă manifestare a populației: «A fost impunătoare primirea, prin numărul mare al asistenței, prin rânduiala, prin însuflețirea și buna cuviință care au domnit și care au prefăcut banalitatea unei ceremonii oficiale într-o adevărată manifestație națională, cu înțeles adânc și pilduire demnă de reținut». Cu adevărat, așa cum se scria într-un ziar: «Această zi va rămâne încă multă vreme în amintirea populației și orașul Slatina… Locuitorii, uitând pentru o clipă durerile și amărăciunile, au ieșit și au salutat plini de însuflețire și entuziasm» evenimentul", mai spune istoricul.

Din acea zi, statuia face parte din viaţa urbei.

„Astăzi, monumentul Ecaterina Teodoroiu este un simbol al Slatinei, loc de comemorări istorice și de mândrie al fiecărui slătinean. Ecaterina Teodoroiu face parte din viața urbei, îmbrățișând cu un salut pe toţi cei care trec podul peste Olt, la Slatina”, a conchis istoricul.

În Secţia de Istorie a Muzeului Judeţean de Istorie se găsesc mai multe fotografii document care surprind vizita Reginei Maria, mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. După căsătoria din decembrie 1892 cu Ferdinand I, principele moştenitor al tronului României, Regina Maria a dovedit reale calităţi diplomatice. În perioada Conferinţei de Pace de la Paris, 1919, aceasta a susţinut o campanie diplomatică, alături de oamenii politici ai vremii, pentru recunoaşterea internaţională a statului român reîntregist, având întrevederi oficiale cu mai mulţi suverani străini, printre care şi preşedintele SUA, Wilson. Datorită personalităţii sale, Regina Maria a fost iubită de popor şi primită cu căldură şi entuziasm şi la Slatina.

FOTO 1: Regina Maria, pe treptele Palatului Administrativ, actualul Muzeu Judeţean Olt, alături de prefectul judeţului Vasile Alimănişteanu.

FOTO 2: Regina Maria, întâmpinată de prefectul judeţului, pe treptele Palatului Administrativ.

FOTO 3: Cortegiul regal, pe strada Lipscani, din Slatina.

FOTO 4: Ceremonia religioasă ocazionată de dezvelirea monumentului Ecaterina Teodoroiu.

FOTO 5: Regina Maria, alături de prefectul judeţului şi mama Ecaterinei Teodoroiu.

FOTO 6: Statuia Ecaterinei Teodoroiu.