Trăieşte Sănătos

2015-12-07, 16:24:52

Pe ce parte trebuie să dormi ca să fii sănătos tun

Cu toţii avem are o poziţie de somn preferată, în care ne simţim cel mai comod. Însă, în urmă unor recente studii, s-a ajuns la concluzia că cel mai sănătos pentru organism este să dormim pe partea stânga. În felul acesta, fluxul sanguin este stimulat şi se reduce şi fluxul gastroesofagian.

Ţinând cont că ne petrecem aproape o treime din viaţă dormind, e clar cât este de important somnul pentru fiecare dintre noi. Iar poziţia în care dormim este vinovată de 80% din durerile de spate, susţin medicii. În acest caz, consideră experţii, cea mai sănătoasă poziţie este dormitul pe spate. Previne durerile de spate şi de ceafă şi permite coloanei vertebrale să fie aliniată corect. Dacă dormi în această poziţie nu mai ai nici probleme cu stomacul şi, vestea cea mai bună, previne apariţia ridurilor şi a coşurilor.

O altă poziţie recomandată de medici este dormitul pe partea stânga. Dormitul pe o parte este ideal pentru cei care sforăie, pentru cei care suferă de apnee în somn, pentru gravide, dar şi pentru cei care au dureri de spate sau de ceafă, scrie descopera.ro.

Cu toate astea, există şi reversul medaliei. Dormitul pe o parte duce la îmbătrânirea pielii, din cauza presării tenului pe pernă.

Dar, după cum spuneam, contează foarte mult partea pe care dormi. De ce? Acest lucru are legătură strânsă, se pare, cu poziţia organelor în corp şi cu diversele substanţe pe care le secretă. Spre exemplu, dormitul pe partea dreapta prezintă o mulţime de riscuri comparativ cu cel pe partea stânga.

Dacă ai probleme cu stomacul, poziţia ta de somn ar trebui să fie, fără îndoială, pe partea stânga. Explicaţia vine din medicină holistică, acolo unde partea stânga a corpului e considerată a fi partea dominantă a sistemului limfatic. Iar dormitul pe partea stânga s-ar părea că ajută corpul să filtreze mai bine toxinele din organism, pentru că stimulează sistemul limfatic.

Asta înseamnă şi că dacă dormi mai degrabă pe partea dreapta, sistemul tău limfatic e încetinit. Nefiltrând toxinele din organism, ai şanse mai mari să te îmbolnăveşti. În plus, somnul pe partea dreapta ar îngreuna chiar şi digestia, şi de aici ideea că dacă alegi să dormi pe stânga poţi scapă de multe dintre problemele pe care le ai cu stomacul.


Experţii sunt de acord că poziţia cea mai proastă pentru somn este dormitul pe burtă. Duce la arcuirea anormală a coloanei vertebrale, ulterior la presiune pe încheieturi şi muşchi şi în final al durere. În plus, obligă gâtul să stea într-o poziţie forţată, îndoit, ceea ce afectează circulaţia şi respiraţia.

Sursa: www.ele.ro

Comentarii

Redacţia

2015-12-07 16:24:52

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...