Patru parteneri, în Programul de sprijin pentru crescătorii de porci. Ciobanu: „Toţi să-şi respecte obligaţiile. Scroafele trebuie să fie înscrise în registrul genealogic”

Programul de sprjin pentru crescătorii de porci din rasele Bazna şi Mangaliţa a fost aprobat de Guvern. Consilierul ministrului Agriculturii, Florin Ciobanu, a precizat că în cadrul schemei de ajutor de minimis sunt, practic, patru parteneri, toţi fiind nevoiţi să-şi respecte obligaţiile.

Fermierii care doresc să crească porci din rasele autohtone vor primi gratuit minimum doi purcei şi maximum zece. Pentru a beneficia de acest Program, crescătorii de porci trebuie să deţină exploataţii autorizate sanitar veterinar, să încheie un contract cu un procesator, să livreze minimum 50 la sută din purceii primiţi cu titlu gratuit procesatorului, la o greutate în viu de cel puţin 130 kilograme per cap. Totodată, aceştia trebuie să respecte structura raţiei furajere stabilită în contract cu procesatorul şi să deţină registrul individual al exploataţiei în conformitate cu legislaţia ANSVSA.

Al doilea partener implicat în Program este furnizorul de porci. Consilierul ministrului Agriculturii, Florin Ciobanu, a precizat că şi acesta are patru obligaţii de îndeplinit.

„Programul a fost aprobat săptămâna aceasta. Dacă punem şi statul, reprezentat de direcţiile agricole care vor face plăţile, atunci avem patru parteneri în acest Program. Toţi să-şi îndeplinească obligaţiile. De exemplu, avem la nivelul judeţului 142 de porci din rasa Mangaliţa, dar ca aceşti fermieri olteni să furnizeze purcei, scroafele sau scrofiţele trebuie să fie înscrise în registrul genealogic. Tot furnizorii de porci trebuie să furnizeze purcei înţărcaţi, care să fie identificaţi potrivit legislaţiei în vigoare. Cei care vor să crească purcei au condiţiile lor, la fel şi procesatorii. Nu se ştie exact la această oră care ar fi cererea de purcei. Fermierii par că sunt interesaţi de Program, pentru că am primit foarte multe mesaje şi telefoane”,
a spus Ciobanu.

Procesatorii care vor accesa acest Program trebuie să preia purceii de la furnizori, în baza unui contrat de livrare şi să-i transporte către beneficiari, să încheie contracte cu beneficiarii pentru creşterea şi îngrăşarea purceilor, să preia de la beneficiari, în vederea abatorizării şi procesării, cel puţin 50 la sută din efectivul de purcei şi să plătească beneficiarului preţuil stabilit prin contract.