Actualitate

2020-01-23, 12:17:46

Patru noi focare de pestă porcină, în judeţ. 23 de porci au fost omorâţi preventiv, la Vişina

Patru noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate la nivelul judeţului, două fiind în gospodării din Vişina, iar alte două pe Fondul de Vânătoare 15 Cârlogani. 23 de suine au fost ucise preventiv, la Vişina.

Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti a confirmat două focare de pestă porcină africană la porci din două gospodării nonprofesionale, din localitatea Vişina, şi alte două cazuri la doi mistreţi găsiţi morţi pe fondul cinegetic 15 Cârlogani.

Astfel, gospodăriile respective au fost plasate sub supraveghere oficială încă din stadiul de suspiciune, au fost impuse restricţiile de mişcare din și către curțile și localităţile afectate, eliminarea din focar a 23 de porci, ecarisarea cadavrelor, efectuarea dezinfecţiei exploatațiilor afectate, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate, restricţii asupra mişcării cărnii, produselor şi subproduselor animale.

În cazul celor două cadavre de mistreţi, conform procedurilor, după prelevarea probelor s-a efectuat îngroparea „in situ” a cadavrelor şi dezinfecţia perimetrului, echipamentelor, utilajelor şi autovehiculelor utilizate.

Pentru focarele confirmate de la Vişina, autorităţile au stabilit următoarele zone de restricţie, după cum urmează: localități şi fonduri cinegetice care se încadrează în zona de protecție: UAT Vișina, UAT Vișina Nouă; o exploatație comercială suine; FV 54 Vișina.

Localități și fonduri cinegetice care se încadrează în zona de supraveghere : UAT Brastavățu (Brastavățu, Crușov); UAT Vădastra; UAT Obârșia (Obârșia, Coteni); UAT Vădăstrița; UAT Corabia (Corabia, Vârtopu, Tudor Vladimirescu); FV 55 Corabia, FV 49 Rusănești, FV 50 Obârșia.

Pentru focarele confirmate de fondul cinegetic 15 Cârlogani, zona afectată este formată din zona infectată cu o rază de 8 km de la caz și zona tampon de încă 5 km, astfel:
- 8 km - UAT Cârlogani - Cârlogani, Cepari, Stupina, Scorbura, Beculești; UAT Morunglav – Morunglav, Bărăști, Ghiosani, Morunești, Poiana Mare; UAT Pleșoiu - Schitu din Deal, Schitu din Vale, Cocorăști; UAT Strejești - Strejeștii de Sus ; FV 15 Cârlogani ; FV 14 Strejești ; FV 16 Morunești.
- 13 km - UAT Grădinari - Grădinari, Runcu Mare, Petculești; UAT Strejești - Strejești, Colibași ; UAT Pleșoiu - Pleșoiu, Doba, Arcești, Arcești Cot; UAT Găneasa - Grădiștea, Izvoru, Dranovățu; UAT Bobicești - Bobicești, Comănești, Govora, Chintești, Bechet; UAT Balș - Româna; UAT Oboga - Oboga; UAT Călui - Călui, Gura Căluiu; UAT Iancu Jianu - Iancu Jianu, Dobriceni, Preotești;  FV 20 Izvoru.

Este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mişcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii şi produselor din carne de porc provenite din zonele de restricţie, ca urmare a evoluţiei virusului pestei porcine africane.

Totodată, se menţin restricţiile în ceea ce priveşte organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora - interdicţie de funcţionare a târgurilor de animale vii.

Crescătorii de porci au obligaţia de a respecta următoarele măsuri :
• asigurarea și utilizarea permanentă a unui echipament minim de protecție (salopetă, cizme) ce va fi folosit doar pentru accesul în adăpostul porcinelor; de asemenea, înainte de a intra în adăpostul porcinelor mâinile se vor spăla utilizând din abundență săpun și apă caldă;
• este strict interzisă intrarea în adăpostul porcinelor cu hainele și încălțămintea de stradă;
• este strict interzisă vizitarea de către proprietar a altor adăposturi de porcine;
• este strict interzisă vizitarea exploatației și în special a adăpostului de porcine, de către vizitatori care dețin porci în exploatațiile proprii, sau de vizitatori care au legătură cu mediul silvatic;
• periodic se va efectua dezinfecția aleilor și a adăposturilor;
• se vor asigura condiții corespunzătoare de adăpostire și hrănire a animalelor;
• porcinele vor fi ținute permanent în adăpost fiind interzisă lăsarea acestora în libertate;
• este strict interzisă hrănirea animalelor cu resturi alimentare, lături sau materiale vegetale;
• anunțarea de urgență a medicului veterinar local, a medicului oficial zonal sau direct a DSVSA Olt (telefon 0372753838) precum și a primăriei/consiliul local, despre orice caz de îmbolnăvire care evoluează la porcii domestici cu febră mare și mortalitate crescută, respectiv a identificării de cadavre sau porci sălbatici bolnavi, în scopul aplicării precoce a măsurilor de diagnostic și prevenire.
• în cazul persoanelor care exploatează suprafețe agricole se vor dispune măsuri pentru dezinfecția mijloacelor agricole la ieșirea din tarlale;
• este interzisă aducerea de furaje sau diverse materii vegetale din zone contaminate, în scopul hrănirii animalelor;
• toți proprietarii au obligativitatea respectării legislației în vigoare în ceea ce privește identificarea animalelor și circulația acestora, în caz contrar putând fi sancționați conform H.G. 984/2005, cu modificările ulterioare, fapt ce ar duce implicit la neacordarea despăgubirilor cuvenite conform H.G. 1214/2009, cu modificările ulterioare, în cazul reapariei bolii.

Comentarii

Redacţia

2020-01-23 12:17:46

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...