Patru dascăli din Olt, în Estonia în cadrul unui proiect Erasmus+

Patru profesori din judeţul Olt au fost prezenţi, în perioada 21 - 27 octombrie, Narva Preschool Põngerjas, din Narva, Ida-Virumaa, Estonia, la cea de-a treia întâlnire de tipul „Activități de învățare, predare și formare”, în cadrul proiectului Erasmus+ „Small Scientists Across Europe” (2017 - 2019).

La activitate au participat cadre didactice din cele șase unități școlare partenere: Ecole Maternelle Tordo – Franța, Kauno Lopselis- Darzelis "Giliukas" din Kaunas - Lituania, Agrupamento de Escolas Rainha Santa Isabel din Coimbra, Portugalia, Grădinița nr. 3 Bistrița și Grădinița Scornicesti - România și Huma Hatun Ozel Egitim Anaokulu din Yildirim - Turcia.

Grădinița Scornicești a fost reprezentată de Loredana Mihaela Crînguș - coordonatoarea proiectului, Marian Pătru - directorul unității școlare, Leontina Manea și Gina Ceraru.

Grădinița Põngerjas, localiatea Narva, Estonia a realizat un program de activități deosebite desfășurate cu preșcolarii, începând de la activități STEM, robotică, experimente desfășurate pe tema apă, cântece și dansuri specifice.

În această săptămână, în cadru festiv,  a fost deschis oficial, Laboratorul de Știintă din cadrul Grădiniței Põngerjas, dotat cu aparatură de știință pentru realizarea experimentelor, diverse tipuri de roboți, planșe, jocuri și jucării utilizate în cadrul activităților de știință.

Toate acestea au fost completate de prezentarea sistemului de învățământ din Estonia, a Grădiniței Põngerjas cu dotările existente, workshop-urile realizate pe tema proiectului: tablouri din lână naturală, precum și săculeți de depozitare pentru  materialele din natură. 

„Pentru o mai bună oglindire a educației timpurii din Estonia, am vizitat grădinițele Penguin și Paikene, în cadrul cărora sunt integrați și copii cu cerințe educative speciale, care sunt moderne, răspund cerințelor individuale ale fiecărui copil, sunt dotate cu piscină, saună, centre de recuperare, masaj, terapie individuală și de grup. Am participat cu plăcere la activități în care ne-au fost prezentate obiceiurile și tradițiile din această zonă, activități și dansuri specifice. Vizita la Universitatea din Narva ne-a oferit posibilitatea să cunoaștem mai bine sistemul de învățământ estonian de la cele mai mici vârste, până la nivelul universitar”, a declarat Loredana Crînguş.

De asemenea, delegaţia a vizitat oraşul Narva, Stația de Epurare a Apei din localitate, Marea Baltică, castelul Hermann şi Muzeul Kazematte.