Patrimoniul cultural din zonele etnografice Olt și Romanați, în expoziţie la Muzeul Judeţean

Vernisajul expoziţiei temporare „Patrimoniul cultural din zonele etnografice Olt și Romanați” va avea loc, joi, de la ora 13.00, la Muzeul Judeţean Olt din Slatina.

Directorul instituţiei, Laurenţiu Guţică, spune că acest demers expoziţional constituie o incursiune etnografică în ceea ce înseamnă redescoperirea autenticului și a frumosului pierdut din lumea satului tradițional oltean.

Portul popular din nordul judeţului Olt se detaşează de cel din Oltenia printr-o cromatică mai sobră, în care predomină tonurile de albastru, gri, vişiniu şi multă strălucire, conferită de folosirea firului de beteală, a paietelor şi mărgelelor policrome. Costumul popular din partea de sud se numără printre cele mai decorative din Oltenia: culori vii, tonuri de roşu în combinaţii armonizate cu galben, albastru, alb şi verde, conferind ansamblului vestimentar tradiţional exuberanţa zonelor însorite de câmpie.

În arhitectura expoziției, un loc aparte îl au piesele de tezaur din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Olt: cojoace de Vădastra, ipingele, șube roșii, ș.a.

Publicul vizitator va avea ocazia să admire în premieră expozițională portul popular de sărbătoare purtat în anotimpul rece în zonele etnografice Olt și Romanați.

Expoziția va fi deschisă până la data de 30 aprilie 2018.