Pacienţi „vânduţi” de medicii de familie din Olt. Preţurile se negociază „la bucată”

Mai mulţi medici de familie din judeţ îşi vând cabinetele şi listele de pacienţi. Preţurile sunt negociate în funcţie de numărul înscrişilor. Spre exemplu, un medic de familie din Vulpeni a cerut, anul trecut, pentru lista sa de pacienţi şi cedarea cabinetului 13.250 de euro.

Pe site-ul oficial al Colegiului Medicilor Olt, pacienţii sunt vânduţi ca maşinile sau imobiliarele. Mai multe anunţuri de concesionare-vânzare au fost postate în ultima perioadă, iar prin ele se face cunoscută intenţia unor doctori de a vinde la pachet atât cabinetul, cât şi pacienţii.

Anul trecut, medici de familie din Scărişoara şi Vulpeni au anunţat că vor să vândă listele de pacienţi şi dreptul de a folosi cabinetele. Conform anunţului publicat pe site-ul CM Olt, medicul din Vulpeni a înaintat chiar şi preţul de 13.250 de euro atât pentru listele de pacienţi, cât şi pentru a ceda dreptul de folosinţă al spaţiu.

Totodată, de la 1 ianuarie 2019 un medic de familie din Balş şi-a vândut listele de pacienţi pentru că începea activitatea la o instituţie din Craiova.

Situaţia medicului de familie din Balş este cunoscută şi de reprezentanţii CAS Olt, doctorul fiind înlocuit de un altul.

„Pe noi nu trebuie să ne anunţe medicii de aceste vânzări, cesionări. Însă ştim că în Balş situaţia a fost rezolvată, a venit alt medic. Asiguraţii îşi pot schimba medicii de familie, iar doctorii trebuie să-şi dea între ei dosarele medicale ce aparţin pacienţilor plecaţi. Singura regulă este că pacientul nu îşi poate schimba medicul de familie mai devreme de şase luni, doar dacă îşi modifică localitatea de domiciliu. La fel sunt preluaţi pacienţii şi după ce medicul iese la pensie. La noi apare în sistem că pacientul are alt medic de familie”, a spus purtătorul de cuvânt al CAS Olt, Constanţa Florea.

Cu cât cabinetul are mai mulţi pacienţi, cu atât este mai valoros, pentru că CAS Olt decontează serviciile. Există plata „per serviciu”, pentru consultaţii, şi „per capita”, care reprezintă un tarif stabilit pentru fiecare persoană asigurată şi înscrisă pe lista medicului.

La începutul acestei luni, moştenitoarea unui medic de familie din comuna Vădăstriţa a publicat intenţia de vânzare a „praxisului”, după ce doctorul a murit.

Şi medicul din comuna Vişina Nouă va pleca de la 1 mai, pentru că acesta urmează să înceapă activitatea la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Olt. Astfel, pentru că îşi schimbă locul de muncă, medicul a publicat intenţia sa de vânzare a listei de pacienţi.

Cel mai nou anunţ este cel al medicului din Dăneasa, sat Berindei, care pleacă din motive personale de la cabinetul din comuna olteană, încercând astfel să-şi vândă listele de pacienţi.

Practica tranzacţionării pacienţilor a apărut în 2006, după adoptarea Legii 95/2006 şi Ordinului Ministerului Sănătăţii 1322/2006, acte normative ce reglementează criteriile şi metodologia de preluare a unui praxis de medicină de familie, stabilind că acesta este format din cabinet şi clientela reprezentată de pacienţi şi alţi beneficiari ai serviciilor oferite.