Tot mai mulţi pacienţi olteni, operaţi de cancer de colon, la Spitalul Slatina. Chirurgul Cătălin Dudu: „Procentul celor care rămân definitiv cu pungă este destul de mic” 

Pacienţii diagnosticaţi cu cancer de colon pot beneficia de tratamente moderne la Spitalul Slatina. După extirparea tumorii, intestinul rămas este legat de rect. Procedura se face printr-o nouă intervenţie, însă pacientul nu mai rămâne cu acea pungă exterioară în care sunt colectate materiile fecale.

Chirurgul de la Spitalul Slatina, Cătălin Dudu, spune că de această intervenţie beneficiază tot mai mulţi pacienţi olteni, iar procentul celor care rămân definitiv cu pungă este destul de mic.

Numărul pacienţilor cu ocluzii intestinale sau diagnosticaţi cu tipuri de cancer este în creştere. Vin într-o stare destul de avansată, cu prezentare în Urgenţă. În astfel de cazuri, chirurgul scoate partea afectată din colon. În funcţie de ocluzie se face un anus temporar. Se reintervine după şase luni. Pacientul scapă apoi de acea pungă, cum se spune popular. Dar trebuie să fie şi fezabil pentru acest tip de intervenţie. Dacă este vindecat, se reintegrează la şase luni. Procentul celor care rămân definitiv cu pungă este destul de mic, raportat la cei pe care îi operăm. Rămân doar pacienţii care au cancer de rect şi cei care au metastaze la momentul intervenţiei chirurgicale, când nu se mai indică o intervenţie chirurgicală. Oricine are o tumoră care este rezecabilă chirurgical şi s-a făcut în primul timp operator urmează chimioterapia, după care se intervine din nou şi se face integrare. Omul nu rămâne cu pungă”, a spus medicul Cătălin Dudu.