Osica de Sus, încă trei paşi spre civilizaţie

Sătenii din comuna olteană Osica de Sus se pot lăuda începând de joi cu un drum nou, mai mulţi kilometri de canalizare şi o staţie de epurare modernă.

După mai bine de un an de la demararea lucrărilor, cele trei proiecte implementate în Osica de Sus au fost inaugurate ieri în prezenţa mai multor oameni politici din judeţ, a reprezentanţilor diverselor instituţii care au contribuit la finalizarea lucrărilor. Nu au lipsit nici tradiţionala primire cu pâine şi sare, tăierea panglicii şi intonarea imnului naţional, precum şi sfinţirea celor trei lucrări finalizate de către un sobor de preoţi.

 

„Îi mulţumesc în primul rând bunului Dumnezeu pentru că ne-a adus în cale nişte oameni care ne-au înţeles şi ne-au ajutat să facem aceşti 5,4 kilometri de drum, legând satul cel mai îndepărtat al comunei, Tomeni, de centru şi de DN64, 7 kilometri de canalizare şi o staţie de epurare ultramodernă. Astfel, Osica de Sus, la momentul actual, însumează 15 kilometri de reţea de canalizare şi peste 40 de kilometri de reţea de apă, toate gospodăriile oamenilor din comună au acces la apă. Să sperăm că vom continua acest lucru şi vom reuşi să finalizăm şi procesul de canalizare a întregii comune în curând, apropiindu-ne cât mai mult de satele europene”, a declarat Ion Ciocan, primarul comunei Osica de Sus.

„Ce s-a făcut se datorează în proporţie de 90% primarului”

Prezent la tripla inaugurare a fost şi Ioan Ciugulea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Olt, care l-a felicitat pe primar pentru iniţiativă şi pentru ducerea la bun sfârşit a planurilor de modernizare a comunei.

 

„Am participat cu drag la acest eveniment, pentru că mă leagă foarte multe lucruri de Osica, cunosc foarte bine aceste locuri şi oamenii de aici. Prin ceea ce s-a făcut la Osica de Sus se demonstrează încă o dată că se pot face multe lucruri frumoase dacă există implicare. Sunt convins că în acest mandat domnul primar va face tot ce este posibil pentru a continua cu dezvoltarea comunei. Mai ales că Osica de Sus este cu totul specială în judeţul Olt, este o localitate bine pusă, prin comună trec şi drum naţional, cale ferată, e la 60 de kilometri de Craiova, la 20 de kilometri de Slatina, la 19 de Caracal, e o localitate cu potenţial extraordinar. Dacă ar mai ridica ochii şi câţiva investitori în această zonă, totul ar merge bine”, a precizat Ioan Ciugulea, vicepreşedintele CJ Olt.

Staţia de epurare, mândria primarului


Dintre toate proiectele implementate în ultimul an, care se ridică la peste 8.000.000 lei, cea mai importantă este staţia de epurare, de care vor beneficia aproape 1.300 de locuitori din două sate ale comunei.

 

„Este cea mai modernă staţie de epurare la ora actuală în funcţiune şi va realiza epurarea apelor uzate din două sate din cele şase ale comunei: Greci şi Peretu. Noi mai avem o altă staţie de epurare, inaugurată în 2006, tot o lucrare pe fonduri europene, prima de acest tip din judeţul Olt. Este în funcţiune la ora actuală, deserveşte aproximativ 606 case, care sunt înscrise pe traseul celor 8,2 kilometri de canalizare, două şcoli, grădiniţa şi câteva societăţi comerciale din satul Osica de Sus”, a adăugat Ciocan.

Peretu şi Greci, alimentate cu apă şi canalizare

Cu toate că s-au confruntat cu probleme băneşti, care au întârziat inaugurarea proiectelor, sătenii din două sate: Peretu şi Greci, beneficiază acum şi de apă şi de canalizare.

 

„Cu toate că întreaga comună beneficiază de alimentare cu apă, în prezent, din cele şase sate ale comunei Osica de Sus, doar două sunt dotate şi cu apă şi cu canalizare. Reţeaua de canalizare acoperă numai 15 kilometri. Am mai avea nevoie de aproximativ 10-12 kilometri de reţea de canalizare pentru a putea să acoperim în totalitate satele comunei cu canal”, a explicat primarul.

 

„Trăim ca în Paradis”

Sătenii sunt foarte mulţumiţi de realizările primarului Ion Ciocan, care le-a adus apă în casă, le-a asfaltat străzile şi sunt convinşi că acesta nu se va opri aici şi va reuşi să canalizeze întrega comună.

 

„Cred că aceste investiţii erau necesare, stăteam foarte prost cu apa, nu era bună nici de băut, avem canalizare. E o treabă foarte bună, din toate punctele de vedere. Acum avem un trai mai bun, avem apă în casă, avem şi asfalt. Ar trebui făcute mai multe, dar sunt sigur că domnul primar o să mai facă”, e de părere Ion Marica, sătean.


Modernismul le place şi celor mai în vârstă, cărora nu le pare rău să dea vremurile în care aduceau apa de la fântâna din drum pe confortul adus de reţeaua de apă.

 

„De când a luat primarul ăsta se cunoaşte, avem apă în curte, avem şi asfalt. Trăim ca în paradis, baie, apă la bucătărie. Acum cincizeci de ani când am venit eu aici, ne chinuiam foarte mult cu apa, cărai cu cârca apă din vale în deal de la fântână, acum au şi raţele apă să se scalde. Nu puteai să mergi pe drum de ţărână, nu te vedeai unul cu altul. Mulţumim lui Dumnezeu, sănătate să avem, că încolo avem!”, spune o bătrână din Osica de Sus.