Oprescu: „În următorii patru ani, primăriile din judeţ vor primi între patru şi cinci mii de miliarde lei pentru apă, canal şi drumuri”

Preşedintele Consiliului Judeţean Olt, Marius Oprescu, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că primăriile din judeţ vor primi de la guvern, între patru şi cinci mii de miliarde lei, pentru proiectele de apă, canal şi drumuri pe care le vor derula, în următorii patru, prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanţa 28.

Oprescu a arătat că aceste sume sunt asumate de guvern prin credite de angajament.

„Judeţul Olt urmează să beneficieze, potrivit bugetului aprobat de Parlament, de credite de angajament din partea Guvernului pentru UAT-uri, între patru şi cinci mii de miliarde, pentru următorii patru ani. Astfel, primarii vor fi determinaţi să contracteze lucrări de apă şi canal, despre care ştiu sigur că, în următorii patru ni, vor fi decontate de guvern, în limita a patru-cinci mii de miliarde. Sunt bani cerţi pe care guvernul şi-i asumă prin credite de angajament. N-au nicio legătură cu bugetul de anul acesta. Fracţionat din bugetul fiecărui an, ele vor însemna o predictibilitate a cheltuielilor guvernului către UAT-uri”,
a declarat Marius Oprescu.

Şeful CJ Olt a explicat care este diferenţa dintre creditele de împrumut şi creditele de angajament.

 

„Creditele de angajament nu sunt acelaşi lucru cu creditele de împrumut. Guvernul nu a contractat niciun credit. Creşterea economică pe care ne-am propus-o, potrivit estimărilor reale, şi atragerea de fonduri europene ne permite să asigurăm bugetul, conform programului de guvernare. Creditele de angajament vin în special din zona Ministerului Dezvoltării unde s-a dat, la nivel de ţară, o sumă pentru contractarea de lucrări noi, pe lângă banii pentru anul în curs, adică credite bugetare, banii prinşi efectiv în buget pentru cheltuieli. Acest lucru presupune un angajament al Guvernului. Printr-un contract cu un consiliu judeţean, de exemplu, Guvernul îşi ia angajamentul că, în anii următori până în 2020, finanţează lucrările de infrastructură”, a mai spus Oprescu.

Acesta a arătat că datorită creditelor de angajament luate de Guvernul Ponta, în anul 2015, a putut funcţiona Programul Naţional de Dezvoltare Locală şi în anul 2016, în timpul guvernării tehnocrate.

„Acelaşi lucru am făcut tot noi, cei de la PSD, prin Guvernul Ponta. Cu ajutorul acestor credite de angajament a funcţionat, şi în perioada Guvernării Cioloş, Programul Naţional de Dezvoltare Locală, aprobat prin Ordonanţa 28, singurul care a mai mers în România, în acel an. Totul a fost posibil datorită acelor credite de angajament luate de Guvernul Ponta, pe care Cioloş, fiind credite asumate de un guvern, n-a putut să le oprească. A trebuit să dea banii luaţi prin credite de angajament, în anul 2016. Astfel, toate localităţile au putut să construiască reţele de apă, canal şi drumuri, în 2016. Au fost singurele şantiere care au mers în România”,
a mai afirmat Oprescu.