Sănătate

2017-12-12, 14:27:54

Operaţiile pe coloana vertebrală, tot mai dese la SJU Slatina. Doi ortopezi slătineni au efectuat o intervenţie rară, înlocuind discul lombar cu o proteză

După operaţia în premieră de hernie de disc lombară din octombrie, intervenţiile pe coloană sunt tot mai des abordate la Spitalul Slatina. Doi ortopezi slătineni, aflaţi sub îndrumare medicului Ciprian Vâjeu, ce lucrează la un spital francez, au efectuat o intervenţie rară pentru România, înlocuind discul lombar cu o proteză. Intervenţia a durat trei ore, iar în sala de operaţie au intrat patru chirurgi şi anestezistul.

Spitalul Slatina îşi diversifică serviciile medicale. Tot mai des, echipe medicale complexe intră în săile de operaţie abordând intervenţii noi, care vin în sprijinul pacienţilor olteni.

Ortopezii Daniel Călin şi Cătălin Duican au operat o pacientă ce suferea de o afecţiune a coloanei lombare. În sprijinul medicilor slătineni a venit din nou doctorul Ciprian Vâjeu, specialist în chirurgia coloanei vertebrale, ce lucrează la Clinique du Parc Drevon.

Intervenţia a durat trei ore, iar în sala de operaţie au intrat cei doi ortopezi slătineni, doctorul Ciprian Vâjeu, chirurgul Gabriel Chiriac, anestezia fiind asigurată de Alina Chiriac.

Ortopedul Daniel Călin a precizat că soluţia cea mai bună pentru pacientă a fost înlocuirea discului lombar cu o proteză.

„Am operat o pacientă cu o afecţiune de coloană lombară, pentru care am ales ca şi soluţie tehnică să-i înlocuim discul printr-o proteză. Este o operaţie care se face şi în România, dar un pic mai rar decât alte tipuri de intervenţii chirurgicale, pentru că proteza nu este decontată de casă. Avem şansa de a-l cunoaşte pe doctorul Vâjeu, care face acest tip de operaţii de foarte mult timp, din 2002 în Franţa. Are o mare experienţă în patologia degenerativă discală, operează în special astfel de pacienţi, iar noi vrem să învăţăm. Vrem să facem şi noi la Slatina. Soluţia prin protezare este cât mai aproape de fiziologia coloanei vertebrale, în sensul că păstrează o oarecare mobilitate. În sală a intrat o echipă mixtă. Ca să nu existe riscuri, a fost nevoie de un chirurg generalist ca să intre cu noi în sală. Totodată, am avut o colaborare foarte bună cu anesteziştii, ei s-au ocupat de confortul pacienţilor”, a spus medicul Daniel Călin.

Pacienta care a fost operată, Daniela Gheorghe, spune că se simte foarte bine. Aceasta le recomadă tuturor oltenilor să aibă încredre în medici slătineni.

„Mă simt foarte bine după această intervneţie. Le mulţumesc doctorilor Călin, Vâjeu şi Cătălin Duican, am avut încredere în toată echipa medicală. Le spun tuturor pacienţilor să aibă încredere în medicii slătineni”, a spus Daniela Gheorghe.

În afara acestei intervenţii, alte trei operaţii, printre care şi o hernie de disc cervicală, au mai fost efectuate, luni, de aceeaşi echipă de doctori.

Ortopezii slătineni sunt încântaţi că pot diversifica serviciile medicale la spitalul din Slatina.

„Până acum gama de operaţii abordată pe Secţia de Ortopedie a fost destul de restrânsă. Este păcat ca un spital atât de mare să nu aibă o gamă diversificată de operaţii, colectivul poate să facă asta, sunt colegi care sunt pregătiţi pe diverse părţi. Sunt capabili să efectueze şi alte tipuri de intervenţi chirurgicale, cu un grad crescut de dificultate, iar pacienţii nu mai trebuie să meargă către alte unităţi medicale”, a adăugat doctorul Daniel Călin.

Alina Chiriac: „Sperăm ca intervenţiile de la SJU Slatina să se diversifice în continuare”


Pentru cea mai amplă intervenţie, cea de înlocuire a discului lombar, anestezia a fost asigurată de către medicul Alina Chiriac. Doctorul slătinean îşi doreşte ca intervenţiile chirurgicale să se diversifice în continuare.

„Intervenţia chirurgicală a decurs foarte bine din punct de vedere anestezic, suntem o echipă multidisciplinară. Pacienţii au fost pregătiţi cu mult timp înainte. S-au discutat protocoalele care vor fi aplicate şi, ca urmare, operaţia a fost o reuşită. Ne dorim în continuare ca astfel de operaţii să se facă în Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Sperăm ca intervenţiile să se diversifice în continuare, pentru că aşa este normal, iar pacienţii din Slatina şi din judeţ să beneficieze de servicii medicale cât mai diverse şi de bună calitate”, a spus Alina Chiriac.


Comentarii

Redacţia

2017-12-12 14:27:54

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...