Oncolog slătinean: „Niciodată un pacient cu cancer nu este vindecat. El rămâne toată viaţa sub monitorizare”

Medicul oncolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Bogdan Vătu, a precizat că viaţa pacienţilor se schimbă radical după ce sunt diagnosticaţi cu cancer. Aceştia rămân toată viaţa sub monitoriare, iar periodic li se fac investigaţii pentru a se vedea dacă boala a recidivate.

Oncologul slătinean spune că niciodată un pacient cu cancer nu este vindecat, deşi manualele de specialitate consideră că pacientul a scăpat de boală dacă aceasta nu a recidivat timp de cinci ani de la diagnosticare.     

„Niciodată un pacient cu cancer nu este vindecat. În literatura de specialitate, dacă pacientul nu dă semne de boală timp de cinci ani, este considerat vindecat.  Dar nu este aşa. Un cancer mamar poate să recidiveze şi după 25 de ani. În general, dacă un pacient vine în stadiu incipient de boală, este tratat corect şi nu prezintă semne de boală în cinci ani, el rămâne sub monitorizare. I se mai fac investigaţii. Practic, el rămâne toată viaţa sub monitorizare. Este un diagnostic greu de primit, iar pacienţii rămân cumva în alertă şi după mulţi ani”, a spus medicul Bogdan Vătu.

Acesta insistă ca oltenii să facă controale de rutină la medic, pentru a putea descoperi boala în fază incipientă.

„Chiar le recomand oltenilor să meargă la controale medicale regulate, să respecte investigaţiile de bilanţ propuse de medici. Există investigaţii non invazive care au rolul de a descoperi un cancer în fază incipientă. Pentru cancerul de col, mamar, de colon se pot face investigaţii de rutină care nu implică costuri mari şi timp. Cu toate acestea, pacienţii nu ajung să le facă din lipsă de informare, indiferenţă. Din păcate, în loc să fie diagnosticaţi în fază incipientă, unii pacienţi ajung în faze incurabile”, a conchis oncologul de la Spitalul Slatina.