Timp de aşteptare mai scurt pentru tomograf şi RMN, din iunie. Soluţia găsită de CAS Olt

Reprezentanţii CAS Olt vor să aloce sume mai mari de bani pentru investigaţii de tip Computer Tomograf (CT) şi RMN. Astfel, din iunie se încearcă scurtarea listelor de aşteptare la cel mult o lună.

Chiar şi o jumătate de an au de aşteptat oltenii ce au primit recomandări din partea medicilor pentru efectuarea investigaţiilor de tipul RMN sau computer tomograf.

Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, a precizat că a solicitat suplimentarea sumelor de bani pentru aceste servicii, astfel încât din luna iunie timpul de aşteptare să se reducă la cel mult o lună.

„Una din neîmplinirile noastre o reprezintă lista de aşteptare pe care o avem, la acest moment, la serviciile medicale paraclinice, adică imagistică medicală. Vorbim aici de CT şi RMN. Lista de aşteptare este destul de mare la nivelul judeţului, dar şi la nivel naţional. Am cerut suplimentarea sumelor pentru aceste servicii, astfel încât începând cu luna mai, cel mai târziu iunie, să ajungem la maximum o lună pe lista de aşteptare. Noi am mers pe principiul că analizele medicale sunt cele care se fac primele pentru descoperirea unor afecţiuni. Atunci am alocat 75 la sută fonduri pentru analize medicale şi 25 pentru imagistică. Am discutat la casa naţională şi poate de la următoarea contractare să modificăm puţin acest procent în cazul în care suma va creşte. Să ajungem la procente 70-30 sau 65-35, ca să nu mai existe listă de aşteptare”, a spus Ciocan.

Acesta a declarat că listele de aştepare din judeţ nu apar din cauza lipsei aparatelor CT sau RMN, ci strict din cauza subfinanţării.

„Toată rezolvarea acestei situaţii stă în partea financiară, aparate sunt destule la nivelul judeţului pentru aceste investigaţii. Numai Spitalul Slatina va avea două RMN-uri noi în maximum doi ani. Mai avem doi furnizori privaţi în Slatina. Avem CT la Slatina şi la Caracal şi un furnizor privat. Din păcate, sumele pe care le contractăm cu aceşti furnizori nu acoperă volumul trimiterilor acordate de medicii pentru acest tip de investigaţii. Sunt şi cazuri în care un medic a prescris o analiză de acest gen pentru că bolnavul avea o durere de deget”, a adăugat Florin Ciocan.