Oltenii pot face imunoterapie şi la Spitalul Slatina. Oncolog: „Nu este indicată în toate tipurile de cancer”

Oltenii pot efectua imunoterapie şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina. Oncologii slătineni spun însă că nu toate tipurile de cancer sau stadii de boală au indicaţii pentru imunoterapie, care are la bază un concept total diferit faţă de cel al clasicei chimioterapii.

Oncologul de la Spitalul Slatina, medicul Bogdan Vătu, a precizat că pentru a beneficia de imunoterapie pacientul trebuie să facă o serie de investigaţii.

„Noile terapii sunt disponibile şi la Slatina. Imunoterapia nu este indicată în toate formele de cancer. Este nevoie de anumite investigaţii ca să determinăm dacă un pacient poate să intre pe o anumită schemă de imunoterapie. Sunt terapii care ajută sistemul imunitar să lupte. Sunt bune ca şi rezultate terapeutice, dar nu toţi pacienţi răspund la ele”,
a spus medicul de la Spitalul Slatina.

Oncologul Bogdan Vătu spune că pacientul trebuie să fie într-o formă fizică foarte bună, pentru ca aceste terapii să aibă timp să acţioneze.

„Profilul pacientului trebuie să se încadreze în anumiţi parametri. Statusul de performanţă trebuie să fie unul bun. Răspunsul se instalează mai lent şi trebuie să avem timp ca pacientul să beneficieze de pe urma imunoterapiei. Dacă pacientul are un status de performanţă prost, nu mai avem timp să obţinem un rezultat favorabil sau cum ne dorim noi”,
a conchis medicul.

Agenţi terapeutici care se încadrează conceptului de imunoterapie sunt: inhibitori checkpoint, terapia celulară cu celule T, anticorpi AcM ţintiţi - utilizaţi în cancerul de sân, colon, plămân, rinichi, ovar, interferoni şi interleukinele, virusuri oncolitice şi vaccinurile oncologice.

Specialiştii spun că imunoterapia are reacţii adverse mai reduse comparativ cu chimioterapia.