Oltenii care vor aplica pentru venitul minim de incluziune vor depune o cerere la primărie. Asistenţii sociali vor analiza dosarul, iar AJPIS Olt va face plata

Legislaţia din domeniul protecţiei sociale se schimbă. Noul act normativ, ce va intra în vigoare la 1 aprilie 2018, aduce o serie de noutăţi. Venitul minim de incluziune va cuprinde venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familiei şi ajutorul pentru încălzire, urmând a fi depusă la primărie o singură cerere. Asistenţii sociali din primării vor analiza dosarele şi vor introduce toate datele în baza de la nivel naţional.

Legea privind venitul minim de incluziune, care înglobează venitul minim garantat, alocaţia pentru susţinerea familie şi ajutorul pentru încălzire, a fost promulgată de preşedinte în toamna anului trecut. Pentru că actul normativ va intra în vigoare la 1 aprilie 2018, reprezentanţii AJPIS Olt încearcă să facă cunoscută noua legislaţia privind protecţia socială în rândul oltenilor şi în special printre asistenţii sociali din primării, care vor prelua grosul volumului de muncă.

Directorul AJPIS Olt, Ileana Ghiţă, a precizat că oltenii care vor aplica pentru acest venit minim de incluziune vor face o singură cerere pe care o vor depune la primărie.

„Noul act normativ uneşte cele trei beneficii sociale, posibilul beneficiar urmând să depună o singură cerere şi se efectueză o singură anchetă socială. Primarul va redacta o singură dispoziţie de stabilire a acestui drept. Dacă la acest moment prelucrarea acestor informaţii, introducerea în baza de date de la nivel naţional pentru benficiari se face la sediul AJPIS Olt, noua legislaţie prevede că datele vor fi introduse de către funcţionarii primăriei, AJPIS Olt va verifica corectitudinea datelor introduse de funcţionarii primăriei şi va aproba plata. Totodată, cererea pentru venitul minim de incluziune se va depune la primăria de pe raza localităţii unde locuieşte familia”,
a spus Ileana Ghiţă.

Persoanele care pot solicita acest venit minim de incluziune sunt cele care au venituri mai mici decât nevoile minime de trai şi de locuire, veniturile nete  lunare ajustate urmând a fi de până la 700 lei.