Comunitate

2019-05-15, 15:29:25

Oltenii care lucrează cu ziua, înscrişi într-un Registru electronic. Zilierii vor primi pensii, dar nu pot beneficia de servicii medicale gratuite

Până la finalul anului, autorităţile vor înfiinţa Registrul electronic de evidenţă a zilierilor, unde vor fi înscrişi toţi cei care lucrează cu ziua. Zilierii vor primi pensii, pentru că angajatorii sunt obligaţi de Fisc să plătească pentru ei contribuţia de asigurări sociale. În schimb, zilierii nu au calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate

Reprezentanţii Fiscului oltean au anunţat că legislaţia privind activităţile desfăşurate de zilieri va fi modificată. Astfel, până la finalul anului se va înfiinţa Registrul electronic de evidenţă a zilierilor, unde va fi ţinută evidenţa acestora. Sistemul informatic aferent Registrului electronic de evidenţă a zilierilor va fi achiziţionat de Inspecţia Muncii.

Cei care apelează la această forţă de muncă vor avea obligaţia să înregistreze, în Registrul electronic de evidenţă a zilierilor, în ordine cronologică, toţi zilierii cu care exercită activităţi cu caracter ocazional.

„Niciun zilier nu poate presta activităţi pentru acelaşi beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic, cu excepţia zilierilor care prestează activităţi în domeniul agriculturii, creşterii animalelor în sistem extensiv prin păşunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, activităţi sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităţilor acreditate, precum şi în domeniul viticol. În cazul acestora, perioada nu poate depăşi 180 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic”,
se arată într-un comunicat al Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice Olt.
  

Remuneraţia primită de zilier pentru activitatea prestată este supusă impozitului pe venit, calculul, plata şi declararea impozitului pe venit fiind în sarcina beneficiarului.

Pentru remuneraţia plătită zilierilor, beneficiarul nu datorează contribuţia asiguratorie pentru muncă. Astfel, pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri se plăteşte contribuţia de asigurări sociale, conferind zilierului calitatea de asigurat în sistemul public de pensii. Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale pentru zilieri o constituie remuneraţia brută primită pentru activitatea prestată de zilieri. Calculul, plata şi declararea contribuţiei de asigurări sociale sunt în sarcina beneficiarului.

În schimb, zilierul nu va avea calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate. Acesta se poate asigura opţional în sistemul public de sănătate potrivit prevederilor art. 180 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, prin depunerea la organul fiscal teritorial a declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

Totodată, activitatea desfăşurată nu conferă zilierului calitatea de asigurat în sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale. În situaţia producerii unui accident de muncă sau boală profesională beneficiarul este obligat să asigure plata cheltuielilor aferente îngrijirilor medicale necesare.


Comentarii

Redacţia

2019-05-15 15:29:25

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro

loading...