Oltenii care au nevoie de scanare PET/CT o pot face gratuit, după ce comisia din cadrul CAS Olt aprobă dosarul

Oltenii care se confruntă cu boli neoplazice şi cărora medicii le recomandă efectuarea investigaţiilor PET/CT pot beneficia gratuit de acestea, după ce dosarele lor sunt aprobate de comisia din cadrul CAS Olt. Doar trei-patru astfel de investigaţii sunt recomandate la nivelul judeţului, în fiecare an.

Persoanele care suferă de afecţiuni oncologice, hemofilie, talasemie, scleroză multiplă, afecţiuni reumatice, hepatită cronică de tip B şi C, infertilitate, obezitate, afecţiuni cardiovasculare, boala Parkinson, ADHD, diabet, epilepsie  beneficiază de la 1 martie de medicamente de ultimă generaţie, doar în baza prescripţiei medicului specialist, fără a mai fi nevoite să-şi întocmească dosare care să fie suspuse aprobării de comisiile de experţi din cadrul caselor de asigurări de sănătate.

Procedura a fost însă menţinută pentru o scanare complexă, iar la nivelul CAS Olt mai există doar Comisia de PET/CT.

Aceste investigaţii sunt folosite pentru diagnosticarea precoce, localizarea, stadializarea şi evaluarea eficienţei conduitei terapeutice în patologia oncologică. Medicii mai pot recomanda PET/CT şi pentru evaluarea patologiei cardiace, în special ischemice, precum şi în cazul afecţiunilor neurologice de tipul Alzheimer, Parkinson şi epilepsie.

Preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan, a precizat că acest tip de investigaţii sunt mai puţin prescrise de medicii olteni. Însă, pentru toţi pacienţii care au avut nevoie de această scanare, dosarele au fost aprobate de comisia judeţeană de la nivelul CAS Olt. 

„Am avut mai multe întâlniri cu reprezentanţii spitalelor din judeţul Olt, le-am prezentat cum stau lucrurile, că medicii pot prescrie medicamentele, nu trebuie să fie oamenii întorşi că nu există protocoale sau să nu li se dea. Medicamentele se pot prescrie, deşi comisiile judeţene s-au desfiinţat. Mai există doar Comisia de PET/CT, s-a considerat că este o analiză mai complexă, destul de costisitoare. Din această cauză ea a fost menţinută. PET/CT-ul se poate face în centre universitare, dar medicii din judeţ pot prescrie, se aprobă în comisie efectuarea acestei proceduri. Este o analiză ce se face după ce pacientul trece prin mai multe cure de citostatice, este o analiză amănunţită. La noi a fost mai puţin prescrisă, trei-patru cazuri pe an. Dosarele sunt aprobate, nu am avut probleme”, a spus Ciocan.