Social

2017-04-21, 13:23:44

Oltenii au cumpărat ani de vechime în muncă de aproape două miloane de lei. Termenul s-a prelungit până la 31 decembrie

367 de persoane din judeţul Olt şi-au cumpărat vechime în muncă pentru a-şi asigura ieşirea la pensie, în valoare de aproape două milioane de lei. Guvernul a prelungit până la 31 decembrie 2017 data limită până la care pot plăti retroactiv contribuţia de asigurări sociale, printr-o Ordonanţă de Urgenţă. Prin urmare, cei care nu au anii de vechime necesari pentru a ieşi la pensie pot plăti contribuţiile retroactiv pentru o perioadă de maximum cinci ani, calculaţi la data încheierii contractului de asigurare.

Interesul mare pentru cei care voiau să se pensioneze, dar nu aveau suficientă vechime a adus prelungirea termenului de aplicare a Legii 186/2016 de la 27 aprilie 2017, până la sfârşitul anului.

Casa Judeţeană de Pensii Olt a încasat aproape două milioane de lei de la persoanele care au dorit să-şi plătească retroactiv contribuţia de asigurări sociale.

„Avem încheiate contracte cu 367 de persoane, suma plătită fiind de 1.866.282 de lei. Perioadele pentru care au solicitat vechime în muncă sunt diferite. Dintre cei 367 de persoane, doar 13 sunt cu perioadă maximă de cinci ani, pentru care se plăteşte în jur de 16.000 de lei. Cei mai mulţi sunt cu câteva luni”, a precizat Constanţa Gheorghe, purtător de cuvânt al CJP Olt.

Perioada pentru care se poate încheia asigurarea în sistemul public de pensii, în baza Legii 186, este de cel mult cinci ani, anterior încheierii contractului. Scopul acestei măsuri este evitarea de la excluderea socială a unor categorii de persoane care nu ar putea accede la pensia pentru limită de vârstă, pragul fiind de 15 ani de vechime în muncă. Plata contribuţiei de asigurări sociale se va efectua într-o singură tranşă sau eşalonat.

Comentarii

Redacţia

2017-04-21 13:23:44

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro