Odată ieşiţi de după gratii, s-au specializat în meseria de bucătar. Două persoane din judeţul Olt, eliberate din detenţie, au urmat cursuri de formare profesională

Cum mulţi dintre ei nu au o specializare, pentru a fi reintegraţi în societate, statul le asigură gratuit cursuri de formare profesională deţinuţilor care mai au cel mult nouă luni până la ultima zi de executare a pedepsei. În acest sens, există un protocol cu Administraţia Naţională a Penitenciarelor. Din judeţul Olt, cursuri pentru formare profesională au fost urmate doar de cei care s-au eliberat din închisoare. Meseria în care au dorit să se formeze profesional este cea de bucătar.

Potrivit Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, persoanele eliberate din detenţie pot beneficia, fără discriminare, de toate serviciile și programele derulate de ANOFM dacă sunt înregistrate la agenţia judeţeană pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază teritorială au domiciliul sau reşedinţa.

De asemenea, în baza unui protocol încheiat între ANOFM şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, împreună cu penitenciarele, centrele de detenţie şi centrele educative asigură persoanelor aflate în custodia acestora, servicii de informare şi consiliere profesională, medierea muncii şi formare profesională.

Anul trecut, odată ieşite de după gratii, două persoane din judeţul Olt s-au înscris la cursul de formare profesională în meseria de bucătar.

„În anul 2018, 18 persoane eliberate din detenţie au fost înregistrate în evidenţele AJOFM Olt şi două au urmat un program de formare profesională în meseria de bucătar”, a precizat Elena Iordache, purtător de cuvânt al AJOFM Olt.

Cursurile de formare profesională durează între 3 şi 6 luni, iar la finalul perioadei şcolarizării absolvenţii primesc certificate de calificare în meseriile pentru care au optat.