OCPI, tarife mai mari pentru serviciile furnizate. Notarii şi persoanele autorizate, acces gratuit la consultarea cărților funciare

Prin Ordinul 16/2019, ANCPI a modificat tarifele pentru serviciile furnizate. Astfel, oltenii trebuie să scoată din buzunar sume mai mari pentru extrasele de carte funciară pentru informare, pentru recepţia unor lucrări sau pentru copii certificate ale documentelor din arhivă. Se menţin în continuare câteva categorii de servicii care beneficiază de scutiri sau derogări de la plata tarifului integral. Notarii şi persoanele autorizate au acces gratuit la consultarea cărților funciare

Potrivit noii legislaţii, ce a intrat în vigoare la începutul acestui an, mai multe tarife au fost majorate. Astfel, oltenii trebuie să plătească 120 lei pentru extinderea sau radierea unei construcţii, faţă de 60 lei cât era înainte.

Totodată, extrasul de carte funciară pentru informare costă 25 de lei, cu 5 lei mai mult decât anul trecut, 20 de lei fiind tariful pentru extrasul eliberat online.

Potrivit datelor furnizate de OCPI Olt, au fost reglementate şi tarife fixe indiferent de suprafaţa care face obiectul lucrării.

„Recepția tehnică pentru lucrări de măsurători terestre costă acum 250 lei (de la 200 lei). Tariful din Ordinul nr. 39/2009, care a fost abrogat, era de 200 lei/ha, dar nu mai mult de 1.500 lei, ceea ce în cazul majorității lucrărilor de măsurători terestre executate în extravilan ducea la plafonul maxim de 1.500 lei. Prin modificarea unității de măsură, s-a reglementat un tarif fix indiferent de suprafața care face obiectul lucrării, respectiv 250 lei. Recepția pentru lucrări de geodezie, fotogrammetrie şi cartografie costă 375 lei (de la 300 lei). Tariful din legislaţia anterioară era de 10 lei/ha, dar nu mai mult de 2.000 lei, ceea ce în majoritatea cazurilor ducea la plafonul maxim de 2.000 lei, aceste lucrări fiind realizate pe suprafețe foarte mari. Prin modificarea unității de măsură s-a reglementat un tarif fix indiferent de suprafața care face obiectul lucrării, respectiv 375 lei”, se arată într-un comunicat al OCPI Olt.

În noul act normativ au fost introduse noi scutiri sau derogări de la plata tarifului integral după cum urmează: intabularea dreptului de administrare sau de folosinţă cu titlu gratuit cu tariful fix de 60 de le şi nu la valoarea imobilului; recepţia dezlipirii terenurilor agricole şi forestiere asupra cărora a fost înscris provizoriu dreptul de proprietate, solicitată de unitatea administrativ-teritorială ulterior finalizării lucrărilor de înregistrare sistematică este gratuită; scutirea de la plata tarifelor pentru serviciile având ca obiect furnizarea datelor și informațiilor necesare întocmirii planului parcelar, planului de încadrare în tarla și a documentațiilor cadastrale conform art. 121 din Legea nr. 46/2008 - Codul silvic; serviciile de furnizare a datelor de cadastru, geodezie şi cartografie, precum şi serviciile de furnizare a datelor ROMPOS şi TopRo50, solicitate pentru lucrări realizate în scopuri didactice; serviciile de furnizare a datelor de cadastru, geodezie şi cartografie având ca obiect hărţi, planurile tipărite la scara 1:5000, 1:2000, 1:1000 preluate de oficiile de cadastru şi publicitate imobiliară din arhiva Fondului Naţional Geodezic, solicitate de instituţiile publice pentru îndeplinirea atribuţiilor specifice.

A fost acordat accesul gratuit notarilor publici şi persoanelor autorizate la consultarea cărților funciare existente în sistemul informatic integrat de cadastru şi carte funciară.

Şi în noul act normativ sunt păstrate scutiri pentru prima înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară în baza titlurilor de proprietate, pentru serviciile de cadastru și publicitate imobiliară solicitate de ANL, ANAF, ANI, instanțele de judecată sau organele de urmărire penală, serviciile realizate în cadrul lucrărilor de înregistrare sistematică şi înregistrarea în evidențele de cadastru și carte funciară a domeniului public/privat al statului și al UAT.