O pacientă transferată de la Spitalul din Târgu Jiu cu arsuri pe 25 la sută din corp, salvată de medicii slătineni. Femeia risca să rămână fără braţul stâng sau chiar să moară

O femeie în vârstă de 38 de ani din Gorj, transferată de la Spitalul din Târgu Jiu la Slatina cu arsuri pe 25 la sută din suprafaţa corpului, a fost operată cu succes de medicii olteni, care au reuşit să-i salveze braţul stâng şi să evite complicaţii ce ar fi putut să o coste chiar viaţa.

Lucreţia Frăsineanu este din comuna Drăguţeşti, Gorj, şi are 38 de ani. În urma unui accident casnic, aceasta a suferit o arsură urâtă pe 25 la sută din suprafaţa corpului. Nu a înţeles gravitatea situaţiei şi a rămas acasă încă 20 de ore. În cele din urmă, femeia ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, unde medicii constată că are arsuri pe 25 la sută din suprafaţa corpului şi că se află în pericol să-i fie amputat braţul stâng.

După ce cazul este refuzat de unităţi medicale din Capitală şi Craiova, Lucreţia Frăsineanu ajunge la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, pe mâna chirurgului plastician Florin Popa.

Medicul slătinean spune că starea femeii era gravă şi putea să-şi piardă membrul superior.

„Din lipsă de locuri, femeia nu a fost primită de spitalele din Craiova şi  Bucureşti. Avea arsuri pe 25 la sută din suprafaţa corpului, la prezentarea la noi în UPU erau mai vechi de 20 de ore. Erau arsuri circulare la nivelul membrului superior, cu sindrom de compartiment. A ajuns la noi prin transfer, eram de gardă şi am intrat cu ea în operaţie. I-am făcut o fasciotomie, adică o incizie pentru degajare. După o săptămână am intervenit din nou şi am închis tranşa de incizie. Pacienta a fost externată şi trimisă la pansat la Spitalul Târgu Jiu. Acum s-a adresat iar serviciului nostru, pentru a acoperi cu grefe de piele arsurile mai profunde. Spitalul din Târgu Jiu are o colaborare cu un specialist pe o perioadă de şase luni, care nu are la dispoziţie tot ce îi trebuie pentru asemenea intervenţii. M-a sunat colegul de la Târgu Jiu oarecum disperat că nu avea unde să o trimită, iar pacienta putea să-şi piardă membrul superior stâng. Sindromul de compartiment duce la necroze musculare, până la amputaţia membrului sau deces prin insuficienţă renală acută. Evoluţia a fost lent favorabilă, i-am salvat membrul stâng, mâna va fi perfect funcţională. Noi am putut interveni pentru că dispunem de aparatura necesară, cei de la Târgu Jiu nu au aşa ceva”, a spus Florin Popa.

Pacient: „Sunt diferenţe mari la Slatina faţă de spitalul din Târgu Jiu”


Lucreţia Frăsineanu are doar cuvinte de laudă la adresa chirurgului plastician Florin Popa. Mai mult de atât, a înţeles că autorităţile locale au reuşit să schimbe lucrurile la nivelul unităţii medicale. Comparaţia dintre Spitalul de Urgenţă Târgu Jiu şi cel similar de la Slatina este net în favoarea celui din Olt.

„Totul a fost peste aşteptările mele. S-au comportat foarte frumos la Slatina, mai ales doctorul Florin Popa. Am doar cuvinte de laudă. Eram la un pas de blocaj renal, mi-a salvat mâna şi viaţa. La Spitalul Târgu Jiu nu există secţie de Chirurgie Plastică şi m-au transferat la Slatina. Sunt foarte mulţumită de doctor şi de personalul de aici. La UPU Slatina parcă eram exact ca în filme, personalul s-a ocupat de mine. Sunt diferenţe mari la Slatina faţă de spitalul din Târgu Jiu. La Slatina s-au schimbat foarte mult lucrurile. Doctorul Trancă, care a fost coleg cu Florin Popa, m-a trimis la Slatina. Îi mulţumesc că a ales să mă transfere aici,  pentru că mi-au salvat mâna”, a spus femeia din Drăguţeşti, o comună aflată la la 13 kilometri de Târgu Jiu.

Medicii le recomandă pacienţilor cu arsuri să se prezinte imediat la doctor

Femeia spune că nu a realizat cât de gravă este situaţia şi a mai stat şi acasă.

„Făceam acasă produsele tradiţionale, am alunecat lângă un ceaun şi, inconştient, l-am tras pe mine. Am mai stat şi acasă, pentru că nu am realizat că situaţia este aşa gravă. Mulţumesc încă o dată că mi-au salvat mâna şi chiar viaţa. Am doar cuvinte de laudă pentru Spitalul Slatina” spune Lucreţia Frăineanu.  

Medicul de la Spitalul Slatina, Florin Popa, spune că toţi pacienţii care suferă arsuri trebuie să se prezinte la doctor, indiferent cât de neînsemnate par acestea.

„Lichidul fierbinte cu care s-a ars femeia era amestecat cu grăsimi. Acestea au făcut ca arsura să fie profundă. Indiferent cât de mică este, o arsură este o urgenţă, trebuie să ajungi la spital. Mai mult, oamenii nu trebuie să aplice chestii din popor pe arsură, pentru că pot face mai mult rău”, a adăugat chirurgul plastician Florin Popa.

În condiţiile date, foarte puţini olteni care ajung la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina mai sunt transferaţi către alte unităţi medicale din ţară. Mai mult, bolnavi din alte judeţe dau credit specialiştilor olteni şi vin la Slatina să-şi rezolve problemele de sănătate. Unitatea medicală atrage tot mai mulţi pacienţi graţie investiţiilor masive din ultima perioadă derulate de Consiliul Judeţean Olt, dar şi specialiştilor cooptaţi la Spitalul Slatina.