O nouă premieră la Spitalul Slatina. Ortopezii vor face artroscopie de genunchi

Cu un manager care a înţeles nevoia de aparatură medicală de ultimă generaţie, dar şi cu bani de la Consiliul Judeţean, ordonatorul de credite, Spitalul Slatina şi-a diversificat foarte mult aria intervenţiilor chirurgicale. În ultiumul an, numai pe Secţia de Ortopedie au devenit realitate intervenţiile de coloană şi, mai nou, artroscopia de genunchi.

În următoarele săptămâni, ortopezii slătineni vor putea face artroscopie de genunchi, după ce un artroscop în valoare de 163.000 de lei a fost achiziţionat de către Consiliul Judeţean Olt.

Ortopedul Daniel Călin spune că artroscopia de genunchi nu reprezintă o noutate pentru lumea medicală, dar pentru Slatina, da.

„Artroscopia de genunchi este o noutate pentru Slatina. Ne vom folosi de artroscop atât în scop diagnostic, cât mai ales în scop terapeutic, în special în leziune de menisc, dar şi în gonartroze în stadii incipiente, pacienţii în stadiu de preartroză, la o artroză avansată deja punem proteze. Sunt anumite intervenţii chirurgicale care se fac cu artroscopul şi care întârzie ziua protezării, lungesc perioada de viaţă a genunchiului”,
spune Daniel Călin.

Până acum, ortopezii slătineni investigau pacientul şi îl redirecţionau către centrele medicale din apropiere unde există un artroscop, operaţii clasice, deschise, de menisc nemaifăcându-se în România de mai bine de 20 de ani. 

Beneficiile intervenţiilor chirurgicale făcute cu ajutorul artoscopului sunt majore, după cu medicul spune, acestea sunt „one day surgery”.

„Pentru o leziune de menisc, pacientul se internează astăzi şi pleacă mâine. Spitalizarea este foarte mică, consumabile puţine pentru spital, efectul operaţiei mulţimitor de bun, dependent foarte mult de ceea ce tratăm, de ce găsim înăuntru, dar este «one day surgery». Foarte importantă este recuperarea, astăzi îl operă, apoi pleacă acasă, dar este îndrumat către kinetoterapie. Am discutat deja cu doamna doctor Roxana Catană
(şefa Secţiei de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie - n. red.) despre recuperarea pacienţilor”, a mai precizat ortopedul slătinean.

Următoarea ţintă o reprezintă intervenţia în cazul rupturii de ligamente.

„Ligamentoplastia nu este o tehnică foarte complicată, este o operaţie care, după ce vom face curba de învăţare, va putea fi abordată. Problema ligamentoplastiilor este că succesul intervenţiei chirurgicale este dependent nu numai de medic, ci şi de viaţa pacienţilor şi de perioada de recuperare”, a mai spus Daniel Călin.

Secţia de Ortopedie s-a dezvoltat foarte mult în ultimele 12 luni. Din toamna anului trecut, aici se fac operaţii de coloană care, ca şi în cazul artroscopiilor, nu mai sunt o noutate pentru medicina din România, dar, din păcate, la Slatina nu se făceau. Până la finalul acestui an, ortopezii vor beneficia şi de o nouă sală de operaţii, astfel că numărul intervenţiilor va creşte simţitor.