O nouă încercare pentru reabilitarea Muzeului Romanaţiului din Caracal, cu fonduri europene

Autorităţile din Caracal au decis să redepună proiectul pentru reabilitarea Muzeului Romanaţiului, la ADR Sud-Vest Oltenia, în vederea finanţării prin Programul Operaţional Regional (POR). Iniţial, proiectul a fost respins.

Primarul Caracalului, Liviu Radu, a afirmat că s-a luat hotărârea redepunerii proiectului pe considerentul că acesta a fost respins, iniţial, din cauza unor „neconcordanţe minore”.

 „Am redepus proiectul pentru reabilitarea Muzeului Romanaţi pentru că acolo au fost nişte neconcordanţe minore şi sunt şanse să obţinem finanţare, până la urmă”, a afirmat edilul.


Piese care ne amintesc de civilizații care au trăit cu multă vreme în urmă în Oltenia sunt reunite în Muzeul Romanațiului. Ideea înfiinţării acestuia a apărut în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când vestigiile romane de la Romula au intrat în atenţia unor arheologi.

Muzeul a fost înființat în anul 1949, cu scopul de a salva valorile istorice descoperite în zonă. Inițial a avut trei colecții, care ulterior s-au îmbogățit cu obiecte valoroase din cercetările arheologice (Slăveni, Romula, Fărcășele) sau din donații și achiziții.

În prezemt, muzeul se află în casa lui Iancu N. Dobruneanu, nepot al lui Iancu Jianu.