O mie de copii cu epilepsie, în evidenţa medicilor. „Orice om poate să facă în viaţa sa o criză cu aspect epileptic”

Peste o mie de copii şi adolescenţi apar în evidenţa medicilor de la Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina cu epilepsie. Doctorii slătineni spun că orice om poate face o criză cu aspect epileptic.

Coordonatorul Compartimentului de Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, Adriana Nuţă, spune că la nivelul judeţului sunt foarte mulţi pacienţi diagnosticaţi cu epilepsie, o boală ce nu se vindecă şi se manifestă prin tulburări neurologice de lungă durată.

Medicul a precizat că diagnosticul de epilepsie nu este pus după prima criză.

„Sunt foarte mulţi pacienţi în judeţ cu epilepsie şi convulsii. Copiii până la trei ani pot face convulsii pe fond febril, creierul fiind mai sensibil, dar asta nu înseamnă că are neapărat epilepsie. Avem cam o mie de pacienţi diagnosticaţi cu epilepsie în judeţ, aici intrând şi copiii mici cu convulsii. Orice om poate să facă o criză cu aspect epileptic în viaţa sa, din diverse cauze. După o primă criză, nu se pune diagnosticul de epilepsie. Dacă sunt antecedente în familie, dacă electroencefalograma prezintă modificări, dacă se repetă criza, atunci da, este diagnosticat. Altfel nu putem să punem o etichetă, pentru că este greu să mai scapi de ea. Epilepsia se tratează, dar nu se vindecă”, a spus Adriana Nuţă.

Compartimentul de Neuropsihiatrie Infantilă din cadrul spitalului slătinean a fost dotat anul trecut cu un electroencefalograf. Acest aparat este extrem de necesar pentru diagnosticarea copiilor cu epilepsie sau a celor care manifestă convulsii. Odată cu instalarea acestui aparat, copiii nu mai sunt trimişi către clinicile private, pentru că acest tip de investigaţii este efectuat şi la nivelul unităţii medicale slătinene.