Numărul firmelor inactive din Olt a crescut de aproape patru ori, în ultimul an

Numărul firmelor oltene declarate inactive de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Olt în anul 2016 a crescut de aproape patru ori faţă de anul 2015. Dacă în 2015, 293 de firme au fost declarate inactive de către Fiscul oltean, în anul 2016 peste 1.000 de firme au fost trase pe dreapta mediului economic.

Aproape 200 de firme au fost declarate inactive fiscal, de la începutul anului
Creşterea numărului agenţilor economici inactivi (adică acele societăţi care nu mai au cod valid de TVA) este o consecinţa a noilor reglementări prevăzute de Codul Fiscal. Cele mai multe firme din judeţul Olt vizate de inactivitate sunt din domeniul comerţului şi transporturilor sau diverse activităţi.
 
Potrivit Codului de Procedură Fiscală se consideră inactive fiscal firmele care nu îşi depun declaraţiile două perioade succesive, pe parcursul unui semestru, se sustrag de la efectuarea inspecţiei fiscale sau nu funcţionează la domiciliul fiscal declarat. Firmele declarate inactive fiscal pot fi reactivate în 30 de zile, la solicitarea expresă a acestora dacă şi-au îndeplinit toate obligaţiile declarative  şi dacă nu au obligaţii restante către stat.

„Avem peste 1.000 de persoane juridice declarate inactive fiscal în anul 2016”, a precizat Cornel Vlădescu, directorul adjunct al AJFP Olt.

Firma declarată inactivă nu mai are dreptul de a utiliza facturi sau alte documente fiscale. Documentele fiscale emise de un contribuabil declarat inactiv nu produc efecte juridice din punct de vedere fiscal. O prevedere din Codul de Procedură Fiscală împiedică inclusiv firmele de bună credinţă să îşi desfăşoare corect activitatea şi să îşi deducă taxa pe valoarea adăugată (TVA) şi cheltuielile la achiziţiile de bunuri şi servicii efectuate de la o firmă inactivă fiscal. Mai mult, tranzacţiile cu un contribuabil inactiv pot fi încadrate la evaziune fiscală.
 
Orice societate care vrea să facă o achiziţie se poate informa de pe site-ul ANAF, accesând rubrica „Registru contribuabili inactivi/reactivaţi”, prin introducerea codului unic de identificare al firmei, dacă societatea cu care doreşte să facă afaceri figurează pe lista firmelor inactive (are sau nu cod valid de TVA). Dacă figurează, atunci nu vă puteţi deduce TVA şi cheltuiala în sine. Tot acolo puteţi verifica şi dacă agenţii economici au fost reactivaţi, adică dacă au primit din nou cod valid de TVA şi au dreptul de a emite facturi cu TVA.

De la începutul acestui an aproximativ 200 de firme au fost declarate inactive fiscal, iar în următoare perioadă oficialii AJFP Olt estimează că numărul acestora va creşte.