Numărul bebeluşilor aduşi pe lume la Maternitatea Slatina creşte de la an la an. Neonatolog: „Nu este neapărat o reflecţie a ratei natalităţii, ci un grad sporit de încredere cu care mamele ne creditează”

Tot mai multe oltence aleg să nască la Maternitatea Slatina. Secţia destinată bebeluşilor a fost modernizată la standarde europene şi dotată corespunzător, iar medicii dau dovadă de profesionalism. Ştiind că bebeluşii le sunt pe mâini bune şi beneficiază de condiţii superioare, mămicile dau credit doctorilor slătineni şi nasc la Maternitatea Slatina, în detrimentul clincilor de rang superior sau private.

Şeful Secţiei de Neonatologie de la Spitalul Slatina, medicul Lucica Alexe, a precizat că această creştere nu înseamnă neapărat creşterea natalităţii, ci un grad sporit de încredere cu care mamele creditează colectivul medical.

„În cadrul Secţiei Neonatologie din Spitalul Slatina, trendul pacienţilor este într-o continuă creştere, ceea ce ne aduce un anumit confort din punct de vedere profesional. Acest lucru nu este neapărat o reflecţie a ratei natalităţii, ci un grad sporit de încredere cu care mamele ne creditează. Astfel, deşi în trecut alegeau să nască în maternităţi de grad superior sau în clinici private, în ultima perioadă aduc pe lume bebeluşii la Spitalul Slatina, iar acest lucru se datorează atât investiţiilor realizate, cât şi gradului sporit de pregătire profesională al cadrelor medicale din cadrul secţiei pe care cu onoare o conduc de peste cinci ani”,
a spus Lucica Alexe.

Statistica de pe Secţia de Neonatologie vine în sprijinul declaraţiilor medicului slătinean. Astfel, în 2016 au fost înregistraţi 1.484 de nou-născuţi, în 2017 numărul a fost uşor în creştere, respectiv 1.495, iar în 2018 au fost îngrijiţi în cadrul Secţiei de Neonatologie de la Slatina 1.537 de bebeluşi.

Totodată, s-a înregistrat şi o creştere a numărului de prematuri, pentru că tot mai multe oltence au născut înainte de termen.

Cu toate acestea, pe parcurs ce secţia a fost dotată cu incubatoare şi aparatură de ultimă generaţie, tot mai puţini bebeluşi au fost transferaţi la maternităţi de rang superior. În prezent, neonatologii transferă doar bebeluşii cu malformaţii congenitale, restul, chiar dacă au greutate şi vârstă de gestaţie foarte mici, rămân în grija personalului medical slătinean.

„Deşi complexitatea cazurilor tratate a crescut, numărul nou-născuţilor prematur fiind de 237 în 2016, 272 în 2017 şi 291 în 2018, numărul transferurilor a scăzut până la 12 în anul 2018, aceştia fiind nou-născuţi cu malformaţii congenitale ce necesitau intervenţii chirurgicale sau cazuri de prematuritate extremă”, a adăugat Alexe.

Medicul de la Spitalul Slatina spune că a fost nevoie de foarte multă muncă pentru a se ajunge la o asemenea performanţă. Pe lângă pregătirea permanentă a cadrelor medicale, totul a fost posibil şi pentru că în această secţie s-a investit foarte mult.

„Această evoluţie s-a construit în tot acest timp în tandem atât prin reabilitarea secţiei, dotarea cu aparatură medicală de ultimă generaţie, dar şi prin specializarea cadrelor medicale care au înţeles că performanţa este cea mai bună carte de vizită a fiecăruia dintre noi. Dacă în ianuarie 2017 am reuşit, după îndelungi eforturi, să punem în funcţiune primul ventilator mecanic, în prezent avem trei ventilatoare care au fost folosite la capacitate maximă concomitent”,
a conchis Lucica Alexe.

În toamna anului trecut, medicul Lucica Alexe a reuşit să salveze viaţa unui bebeluş de un kilogram, cu o vârstă de gestaţie de doar 27 de săptămâni. După ce încercările de transfer spre o maternitate de rang superior au eşuat, neonatologul slătinean a efectuat proceduri medicale în premieră pentru spitalul slătinean, pentru ca bebeluşul să depăşeaşcă starea gravă în care se afla. Este doar unul dintre zecile de cazuri cu care se poate lăuda Secţia de Neonatologie a Spitalului Slatina.

Graţie progresului de pe această secţie, Maternitatea Slatina are putea fi încadrată pe viitor într-una de rang trei.

CJ Olt a investit, în ultimii ani, 37 de miliarde de lei vechi în modernizarea şi recompartimentarea Secţiilor de Neonatologie şi Pediatrie de la Spitalul Slatina.