Nu mai vor să fie căpşunari. Doar două persoane din judeţul Olt au depus dosar pentru a pleca la muncă în străinătate

Dezinteres total pentru ofertele de muncă la cules fructe în străinătate. Dacă în urmă cu câţiva ani, oamenii se călcau în picioare, dormeau sub cerul liber pentru a se asigura că prind un loc în faţă la selecţiile organizate de angajatorii străini, acum nici CV-ul nu-l mai depun. Doar două persoane din judeţul Olt au depus dosar pentru cele peste 500 de locuri de muncă vacante la cules căpşune în Spania. Angajatorul nu solicită experienţă sau cunoştinţe de limbă străină, însă, chiar şi aşa, interesul este zero.

Peste 500 de locuri de muncă, oferite de trei angajatori spanioli, care anual caută forţă de muncă în judeţul Olt, au fost puse la dispoziţia celor care nu au un loc de muncă. Interesul a fost aproape zero, deşi nu se solicită limbă străină sau experienţă. Potrivit datelor oferite de consilierul EURES din cadrul AJOFM Olt, doar două persoane şi-au depus dosarul pentru a pleca la cules fructe în Spania.

„Nu mai vor agricutură, nu ştiu ce se întâmplă. Dacă înainte erau câte patru persoane pe un loc, acum doar două dosare au fost depuse. Procedurile au fost mult simplificate, nu se mai organizează selecţie, noi trimitem dosarele către angajator, dar chiar şi aşa nu există interes”,
a precizat Elena Ţane, consilier EURES în cadrul AJOFM Olt.

Angajarea ar fi trebuit să înceapă în luna martie, iar contractul de muncă este temporar, pe perioada sezonului agricol. Cazarea este oferită de companie, iar salariul este în funcţie de cantitatea culeasă sau de orele lucrate.