Ministrul Sănătăţii a anunţat desfiinţarea centrelor de permanenţă ineficiente. Vor fi introduse criterii de evaluare

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, marţi la Slatina, că va promova un act normativ prin care va cere desfiinţarea centrelor medicale de permanenţă, acolo unde acestea şi-au dovedit ineficienţa prin faptul că numărul prezentărilor în unităţile de primiri urgenţe a crescut chiar şi cu 30 de procente.

Sorina Pintea a afirmat că unele centre de permanenţă nu au dus la scăderea numărului prezentărilor în urgenţă. Potrivit unei analize, anul trecut prezentările în unităţile de urgenţă au crescut cu 30%.

„Vorbeam de centrele de permanenţă. Am făcut o analiză a acestora pentru că, în ultima perioadă, tariful crescând foarte mult, din punctul meu de vedere, şi responsabilitatea celor care lucrează acolo trebuie să crească. Făcând o analiză la nivelul ţării, numărul prezentărilor în urgenţă, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a crescut cu aproximativ 30 la sută, ceea ce este strigător la cer. Nu mă feresc să o spun, în condiţiile în care creşte numărul prezentărilor, creşte şi finanţarea unităţii de primiri urgenţe, dar a crescut şi finanţarea centrelor de permanenţă. Eficienţă zero. În actul normativ pe care îl vom promova vrem să introducem şi criterii de evaluare a eficienţei centrelor de permanență. Nu cred ca este normal să avem o creștere exponențială a consultaţiilor în UPU în condiţiile în care finanțăm aceste centre”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătăţii a adăugată că aceste situaţii vor fi prezentate odată cu promovarea actului normativ.

„Sunt nişte criterii pe care trebuie să le respecte, nişte termene de raportare. Mărturisesc că nu le-a urmărit şi nu le-a cerut nimeni, până acum. Dar banii trebuie cheltuiţi eficient. Deci, vom promova proiectul de act normativ, avem situaţiile pe care le vom prezenta, ca să justific promovarea acelui proiect, le vom da publicităţii şi o să vedeţi. Sunt cifre care ar trebui să le dea multora de gândit”, a mai spus Sorina Pintea.

În prezent, la nivel naţional, un număr de 352 de centre de permanență se află în relație contractuală cu CAS şi, de asemenea, un număr de 27 de centre de permanență au primit aviz de înființare din parte Ministerului Sănătății și și-au exprimat intenția de a intra în relație contractuală cu CAS.