Ministrul Petre Daea vine în Olt cu reprezentanţii supermarketurilor. Legumicultorii din cooperative, la aceeaşi masă cu retailerii

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, va face o nouă vizită în Olt, de data acesta pentru a se întâlni cu membrii celor patru cooperative înfiinţate în judeţ. Ministrul va fi însoţit de reprezentanţi ai supermarketurilor, astfel încât să fie mijlocită o întâlnire directă cu legumicultorii olteni.

Unul dintre cele mai ambiţioase proiecte ale ministrului Agriculturii, asocierea fermierilor şi impunerea în marile magazine a fructelor şi legumelor româneşti, este în plină desfăşurare. Un prim pas a fost făcut, agricultorii au înţeles că doar asociindu-se au şansa să lupte cu importurile. Astfel, la nivelul judeţului Olt, au fost înfiinţate patru cooperative la Izbiceni, Pleşoiu, Ghimpeţeni şi Vădăstriţa-Urzica, formate în mare parte din tineri, oameni care au lucrat peste hotare, în ţări unde asocierea există de zeci de ani.

Ministrul Agriculturii şi-a exprimat dorinţa de a-i cunoaşte, motiv pentru care va fi organizată o întâlnire, în această săptămână, la care vor participa şi reprezentanţii supermarketurilor.

„Domnul ministru va ajunge în judeţul Olt să-i cunoască pe aceşti fondatori ai celor patru cooperative. Va fi însoţit de reprezentanţii supermarketurilor, pentru a ne pune la aceeaşi masă, tinerii din cooperative, cu acest catalizator care este ministrul Agriculturii şi cu supermarketurile, astfel încât să ajungem să rezolvăm o dată pentru totdeauna această problemă pe care noi o avem, desfacerea produselor româneşti în supermarketuri”, a declarat Florin Ciobanu, consilierul ministrului Agriculturii.

Pentru ca fermierii să aibă încredere să se asocieze în cooperative, ministerul a lucrat şi la schimbarea legilaţiei şi acordarea unor facilităţi fiscale.

„S-a lucrat cu domnul deputat Alexandru Stănescu, preşedintele Comisiei pentru Agricultură, şi s-a modificat Legea cooperativelor, venind cu nişte facilităţi fiscale pentru membri şi pentru cooperative. Pentru că, de exemlu, prin Cooperativa Legumicola Pleşoiu plăteam impozit de două ori, o dată ca membru pentru exploataţia lui plătea impozit la ANAF, iar pe partea cealaltă, cooperativa, la final de an, dacă bilanţul era pe plus, plătea un impozit pe aceleaşi produse tot către ANAF. În urma acestor discuţii din Comisia pentru Agricultură s-a modificat legislaţia, membrii cooperativelor şi cooperativa nu vor plăti impozit timp de cinci ani de la înfiinţare”, a spus Flon Ciobanu.

Dar pentru ca acest proiect important să fie dus la capăt, trebuie să apară centrele de colectare legume-fructe, fără de care legumicultorilor le va fi foarte greu să intre pe piaţa de retail.

„Planuri de viitor sunt. Ştim cu toţii că dacă aceste cooperative nu vor avea centre de colectat legume-fructe, batem pasul pe loc, ne blocăm undeva. Mulţi au avut tentative de a lucra cu supermarketurile. Dar supermarketul vrea marfa sortată, ambalată, etichetată, cântărită corect. Este o procedură pe care tinerii o vor afla chiar de la reprezentanţii supermarketurilor. Vom încerca să demarăm din acest an mici contracte cu aceste supermarketuri, urmând să găsim soluţii pentru acele centre de colectare”, mai spune Ciobanu.

Planul Ministerului Agriculturii este să înfiinţeze aceste centre de colectare printr-o alocare de aproximativ o sută de milioane de euro din Fondul Suveran de Investiţii. Dar dacă realizarea acestui fond va fi una de durată, varianta de rezervă este acordarea de credite cu garanţii ale statului şi cu perioadă de rambursare pe termen lung, astfel încât managementul cooperativei să nu fie asfixiat.