Ministerul Agriculturii: "Legumele și fructele fermierilor autohtoni nu prezintă risc pentru consumatori. Nu sunt depășiri ale reziduurilor de pesticide"

Autoritățile au dat asigurări că legumele și fructele produse de fermieri sunt sigure. Probele analizate în laboratoarele de specialitate au arătat că nu sunt depășiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că  legumele și fructele din producție autohtonă întrunesc standardele de calitate. Informația este importantă, ținând cont că la nivelul județului sunt mii de producători de legume și fructe, peste 5.000 de legumicultori olteni accesănd Programul Tomata.

"Autoritatea Națională Fitosanitară a prelevat 385 de probe din legume și fructe autohtone atât din culturi, cât și din piețe. Au fost finalizate analizele de laborator pentru 307 probe, fără a se înregistra depășiri ale reziduurilor de pesticide peste limita maximă admisă. Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele și fructele din producția autohtonă întrunesc standardele de calitate și nu prezintă risc pentru consumatori", se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.

Autoritățile spun că se vor face în continuare verificări în piețe privind: asigurarea unui spațiu distinct și semnalizare vizibil de minimum 40 la sută  din numărul total de tarabe din piață pentru fermieri; depistarea și sancționarea fenomenului de substituire a legumelor și fructelor autohtone cu acelea din import; etichetarea corectă a produselor.