Micuţii din colectivităţi, primii diagnosticaţi cu viroze. Medic de familie: „Părinţii să nu le dea copiilor antibiotic, pentru că prelungesc viroza”

Medicii de familie au început să aibă primii pacienţi cu viroze. Cei mai afectaţi sunt copiii, mai ales că au intrat în colectivitate de câteva săptămâni. Doctorul Mihai Ungureanu, preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Olt, spune că micuţii trebuie să fie ţinuţi acasă pe perioada cât sunt răciţi, pentru a se evita contaminarea întregii colectivităţi.

Medicul spune că părinţii au început să-i aducă pe copii la medic, aceştia acuzând rinoree şi tuse.

„Au început să vină la cabinet cu copiii. Cei de la grădiniţă sunt cei mai afectaţi. Au însă forme uşoare, acuză rinoree şi tuse. Cum intră în colectivitate, răcesc. Noi le recomandăm părinţilor să nu le dea copiilor antibiotic, pentru că prelungesc perioada cu viroză. Trebuie să fie văzuţi de către medic, noi dăm antibiotic doar dacă febra persistă timp de mai multe zile. În primul rând, trebuie să fie scoşi din colectivitate, noi le dăm scutire ca să stea acasă. Sunt unii care insistă, că ei vor să-i trimită la şcoală. Am avut câteva cazuri şi la adulţi, însă aceştia au fost diagnosticaţi cu pneumonie şi nu cu viroză”, a spus medicul Mihai Ungureanu.

Medicii spun că metoda cea mai eficientă pentru a preveni apariţia gripei rămâne vaccinarea. Primele doze de vaccin antigripal vor ajunge în cabinetele medicilor de familie după 20 octombrie. În această perioadă sunt imunizate cadrele medicale din unităţile spitaliceşti din judeţ.