Meseria de pădurar nu mai este atractivă pentru olteni. Cătălin Matei: „Este din ce în ce mai greu să găsim oameni”

Fie că sunt bătuţi de hoţi, că le sunt imputate sumele rezultate din lemnul sustras de către hoţi sau pentru că refuză să stea izolaţi prin păduri, oltenii nu mai vor să devină pădurari. Reprezentanţii Direcţiei Silvice Olt spun că această meserie nu mai este atractivă şi găsesc tot mai greu să angajeze pădurari.

Direcţia Silvică Olt are angajaţi 119 pădurari, care trebuie să asigure paza în toate ocoalele silvice din judeţ. Pentru că răspund de sectorul de pădure şi li se impută contravaloarea lemnului sustras de către hoţi, tot mai puţini olteni sunt interesaţi să devină pădurari. Mai mult de atât, doi pădurari ce apărau pădurea de pe raza localităţii Morungalv au fost bătuţi crunt de hoţi. Cei doi au ajuns pe mâna medicilor şi au avut nevoie de zile bune de spitalizare.

Directorul Direcţiei Silvice Olt, Cătălin Matei, a precizat că oltenii nu sunt încântaţi de această meserie şi pentru că sunt nevoiţi să stea izolaţi prin pădure.

„Când vine vorba de pădurari, suntem într-o dinamică permanentă, mai angajăm, mai dăm afară. Mai găsim pădurari care nu îşi fac treaba şi îi dăm afară. Este din ce în ce mai greu să găseşti pădurari. Au o gestiune deschisă, ceea ce înseamnă că răspund de sume foarte mari. Nu vor să-şi mai asume, iar salariile nu sunt tocmai grozave, ajung la 2.000 lei. Societatea a evoluat atât de mult, încât nu este grozav să stai singur în pădure. Nu mai este atractivă această meserie”, a spus Cătălin Matei.

Oltenii care doresc să devină pădurari trebuie să termine licee de profil, însă, în lipsa unor astfel de specialişti, sunt angajaţi şi cei fără studii de specialitate.