Medicul Gabriel Dorobanţu, singurul ortoped pediatru al Spitalului Slatina. A operat deja 15 copii cu fracturi şi va face o alungire de tendoane la un nou-născut

Copiii din judeţ care suferă fracturi pot fi trataţi acum la Spitalul Slatina, care a reuşit să coopteze un ortoped pediatru. Medicul Gabriel Dorobanţu a făcut deja 15 intervenţii la Slatina. Pentru că a învăţat de la medici de top din Capitală, acesta urmează să corecteze şi malformaţia unui non-născut, care va suferit o alungire de tendoane.

Medicul Ionuţ-Gabriel Dorobanţu este singurul ortoped pediatru de la Spitalul Slatina. Acesta a venit la Slatina la mijlocul lunii februarie, întregind colectivul Secţiei de Chirurgie şi Ortopedie Infantilă de la nivelul Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, unde existau patru specialişti în Chirurgie pediatrică.
 
Medicul şi-a făcut Rezidenţiatul la Spitalul „Marie Curie” din Capitală, unde spune că a întâlnit o cazuistică impresionantă. 

„Deşi sunt din Craiova, atât studiile superioare, cât şi Rezidenţiatul le-am făcut la Bucureşti, la Spitalul «Marie Curie», unde am învăţat foarte multe. Este un spital mare, unde am întâlnit o cazuistică impresionantă. Aş recomanda pentru rezidenţii din alte centre să mai treacă din când în când şi pe la Bucureşti. Mie mi s-a părut important să fiu într-un centru atât de mare, unde vin pacienţi din toată ţara. Cazuistica este ramificată şi implică mai multe specialităţi şi o bună coordonare între acestea, mai ales pediatrice. Pot spune că aceste specialităţi în Pediatrie sunt puţin mai exotice în România, şi nu numai. Sunt singurul ortoped de copii de la Spitalul Slatina, ca specialitate sunt singurul din Oltenia, pentru că medicii de la Craiova au specializare Chirurgie şi ortopedie infantilă, aşa cum se făcea în trecut. Aşa era organizată specialitatea înainte. Este o specialitate mai rară, chiar şi pe plan naţional. Eu am făcut parte din a doua generaţie. Mai sunt colegi şi cu dublă specialitate, dar şi ei sunt rari. Pe plan naţional, din câte ştiu eu, suntem cam 50 de ortopezi pediatri”, a spus medicul.

Deşi a avut mai multe variante, medicul spune că a ales Spitalul Slatina pentru că a vrut să fie mai aproape de casă. Se bucură că pe secţie a întâlnit un colectiv de doctori tineri.

„Am dat concurs pe post. Am avut mai multe variante, dar am ales Slatina, pentru că este mai aproape de casă. M-am bucurat că pe secţie am întâlnit colegi tineri, s-a format un nucleu. Există un echilibru în acest colectiv, ne înţelegem foarte bine, suntem toţi apropiaţi ca vârstă. Eu sunt doar ortoped pediatru, colegele au ca specializare Chirurgie pediatrică şi facem echipă bună. Toţi tratăm copii, îmi place să lucrez cu ei. Nu este foarte complicat să lucrezi cu copiii, dacă eşti tenace şi răbdător”, a adăugat doctorul Gabriel Dorobanţu.

Graţie venirii sale la Slatina, copiii din judeţ care suferă fracturi nu mai sunt transferaţi la alte unităţi medicale din ţară. Medicul spune că adresabilitatea a crescut.

„La Slatina, am întâlnit destul de multe cazuri rare, cu care nu te întâlneşti frecvent. Adică am întâlnit tipuri de fracturi deosebite, anumite defecte osoase care sunt destul de rare. Unele cazuri încă mai sunt trimise la Craiova, pentru că nu putem rezolva tot la Slatina. Sunt unele intervenţii care necesită şi mai mulţi specialişti, se intră în sală cu o echipă de doctori cu aceeaşi specialitate. La Craiova sunt mai mulţi şi pot colabora. Trebuie să fie o colaborare şi cu anesteziştii, radiologii, cu mai mulţi. Cert este că adresabilitatea la spitalul din Slatina a crescut. De regulă, creşte vara. Mie mi s-au părut surprinzător de mulţi pacienţi. Eu văd, în medie, zilnic 12 pacienţi, ţinând cont că ar trebui să văd opt cel mult. Sunt în fiecare zi în policlinică, de regulă de la ora 10.00 sau 12.00”, a spus medicul.

În ultimele trei luni, acesta a operat 15 copii ce au suferit fracturi.

„În general, la Slatina, eu am operat copii care au suferit diferite traume, lovituri din care rezultă ruperea osului, fracturi. Nu am făcut foarte multe intervenţii chirurgicale de când am venit, pentru că aici existau foarte puţine materiale de osteosinteză, atunci când operezi trebuie să fixezi cu anumite dispozitive medicale interne, care rămân în organismul pacientului. A fost o perioadă în care am solicitat aceste materiale, iar conducerea mi le-a aprobat. Să zic că am făcut 15 intervenţii de când am venit. Sunt situaţii în care transferăm pacienţii. Informăm părintele despre ce putem face aici, ce nu putem face. Dacă pacientul are indicaţie, noi direcţionăm cazul şi către Bucureşti, pentru că eu am păstrat legătura cu foştii colegi”, a declarat doctorul de la Spitalul Slatina.

Va opera un nou-născut


Ortopedul se pregăteşte să corecteze malformaţia congenitală a unui nou-născut.

„Până acum am făcut în mare fracturi, urmează să fac şi ceva congenital, la un nou-născut. Este o alungire de tendoane. Sunt nişte paşi care se urmează şi asta trebuie făcut în această etapă. Copilul s-a născut aşa. Nu este prima dată când fac această alungire, am mai făcut şi când eram rezident, dar sub supraveghere. Este destul de greu să tratezi o malformaţie într-un centru mic, îşi trebuie resurse şi o urmărie, o echipă multidisciplinară. Pacientul trebuie urmărit în timp şi consumă resurse pe o perioadă lungă. Mai este şi vorba despre încredere părinţilor”,
a conchis ortopedul.

Spitalul Slatina a reuşit, pe finalul anului trecut, să înfiinţeze prima linie de gardă din istoria unităţii medicale la Chirurgie şi Ortopedie Infantilă.