Medicii slătineni au recoltat patru probe pentru depistarea gripei. „Suntem pregătiţi pentru acest sezon rece”

Medicii de pe Secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina spun că numărul oltenilor cu infecţii respiratorii în acest an este mult mai mic faţă de anul trecut. Pentru depistarea gripei au fost prelevate patru probe, acestea fiind analizate la Institutul „Cantacuzino” Bucureşti.

Patru suspiciuni de gripă au avut medicii de pe Secţia de Boli Infecţioase a SJU Slatina de la debutul sezonului rece. Şefa Secţiei de Boli Infecţioase a spitalului slătinean, medicul Carmen Dumitrescu, a precizat că probele sunt analizate la Institutul „Cantacuzino” Bucureşti, rezultatele venind în două-trei zile. Toate probele au fost însă negative.

„Avem un număr mai scăzut de cazuri de internări cu boli respiratorii faţă de anul trecut. În 2016, eram în plin sezon, erau mai mulţi bolnavi internaţi pe secţie. Ori populaţia s-a imunizat la timp ori nu există o circulaţie prea mare a virusului gripal faţă de anul trecut. Nu ştim ce va fi de acum încolo. Poate populaţia s-a vaccinat anul trecut şi a rămas cu imunitate. Acum s-au recoltat doar trei-patru probe pentru depistarea gripei, care au fost negative. Unde avem suspiciuni, recoltăm probe şi le trimitem la Institutul «Cantacuzino» pe ambulanţă, rezultatele ne vin în două-trei zile. Până acum nu am avut nicio confirmare pentru gripă”, a spus Dumitrescu.

Doctorul slătinean a spus că secţia are medicamentul Tamiflu, care este prescris pentru prevenirea şi tratarea gripei.

„Avem medicamentul Tamiflu pe care noi îl dăm în caz de gripă confirmată, dar şi preventiv, pentru că este un antiviral şi nu le face rău pacienţilor. Suntem pregătiţi pentru acest sezon rece”, a adăugat Dumitrescu.

Medicul le recomandă oltenilor să se vaccineze împotriva gripei.

„Eu militez pentru toate vaccinările, pe toate liniile, inclusiv la copii, pentru că discuţia este de actualitate. Recomand vaccinarea antigripală, în special la bătrânii cu boli cronice, cu tare organice, cu cardiopatii ischemice ori hipertensivi, diabetici, cu boli renale, dar şi gravidele au un risc mare. Aceste persoane care au şi boli asociate suportă mai greu afecţiunile respiratorii şi trebuie să se vaccineze preventiv antigripal”, a conchis Dumitrescu.