Medicii olteni susţin implementarea unui Program naţional de screening împotriva cancerului mamar

Autorităţile centrale lansează un Program naţional pentru depistarea precoce a cancerului de sân. Medicul Ramona Lesnic, care coordonează Programul pentru screening-ul cancerului de col uterin, a precizat că este nevoie şi de acest nou program, în condiţiile în care ţara noastră se află pe primele locuri în Europa la mortalitatea prin cancer mamar.

Implementarea unui Program naţional pentru descoperirea timpurie a cancerului mamar este văzută cu ochi buni de coordonatorul din judeţ al Programului naţional de screening de col uterin, medicul Ramona Lesnic.

Medicul slătinean a precizat că se discută despre implementarea acestui nou Program de screening pentru femei din urmă cu şase-şapte ani.  

„Nu avem încă nimic oficial privind acest nou Program. Este o discuţie din 2010-2011, când majoritatea medicilor de familie, şi spun asta în calitate de formator, inclusiv cei din judeţul Olt, au fost instruiţi de către Ministerul Sănătăţii, pentru descoperirea timpurie a cancerului mamar, de col uterin şi de colon. Atunci au fost abordate trei ramuri ale screeningului, însă s-a implementat doar Programul pentru depistarea cancerului de col uterin. Urmează ca medicina de familie să se implice şi în screeningul de cancer mamar”, a spus Ramona Lesnic.

Aceasta a precizat că un astfel de Program este important în salvarea unor femei, în condiţiile în care mortalitatea în urma cancerului mamar este ridicată în rândul româncelor.

„Ar fi util un astfel de Program, pentru că, din păcate, suntem pe primele locuri la mortalitate prin cancerul mamar, dar şi prin cancerul de col uterin. Programul naţional pentru prevenirea cancerului de col uterin continuă. Din păcate, implicarea medicilor nu este pe cât ne-am dori, şi spun asta ca responsabil de Program. Din păcate, DSP Olt nu este factor decizional în acest Program, noi doar dirijăm nişte fonduri către spital şi atât”, a adăugat Ramona Lesnic.