Medicii îşi aleg conducerea CM Olt. Florin Popa: „Avem nevoie de o resetare, Colegiul trebuie să vină în sprijinul medicilor”

Sîmbătă şi duminică, medicii din judeţ sunt chemaţi la urne pentru a alege noua conducere a Colegiului Medicilor. Chirurgul Florin Popa, înscris în cursa pentru conducerea forului medical spune că este nevoie de schimbare, de implicare din partea Colegiului Medicilor, astfel încât medicii poată avea parte de o reală consultanţă atunci când vine vorba despre o problemă de etică profesională, deontologie medicală, dar şi regulile de bună practică profesională.

772 de medici din judeţ sunt aşteptaţi la vot mâine şi poimâine, pe 3 şi 4 octombrie, când este organizat turul II al alegerilor în Colegiul Medicilor Olt, după ce procedura a fost stopată în primăvară, din cauza coronavirusului. 

„Fără să fie un atac la actuala conducere, consider că este nevoie de o resetare în cadrul Colegiului Medicilor. Îmi doresc consultanţă continuă şi susţinută pentru membrii CM Olt în cazurile de abatere de etică profesională, deontologie medicală, cât şi de la regulile de bună practică profesională. Adică este important pentru medici să aibă consultanţă. Aşa mi-ar plăcea mie să mi se întâmple, poate că eu nu ştiu foarte bine legile, sunt medic. CM Olt să mă ajute şi să mă consilieze. De asemenea, cred că se poate o mai bună comunicare între medicii de familie şi specialişti prin organizarea unor întâlniri tematice sub formă de cursuri cu puncte EMC, astfel încât calitatea actului medical să crească”, spune chirurgul Florin Popa, coordonatorul Compartimentului de Chirurgie Plastică, Microchirurgie Reconstructivă, din cadrul Spitalului Slatina. 

Medicul este de părere că prin implicarea directă, Colegiul Mediclor poate contribui inclusiv la elaborarea unei legi clare a malparxisului.

„Una din atribuţiile CM Olt este implicarea în elaborarea ghidurilor şi protocoalelor medicale, în funcţie de nivelul de competenţă al unităţilor sanitare. Noi, cei din CM Olt, împreună cu medicii din fiecare specialitate putem să concepem o serie de ghiduri şi protocoale adaptate. Protocoalele reprezintă o hibă foarte mare în sistemul sanitar. O altă hibă este că nu există o lege de malpraxis până la acest moment. Care să fie exactă şi să nu mai lase loc de speculaţii şi să apere atât medicul, cât şi pacientul”, a adăugat Florin Popa.

Acesta face apel la medici să vină la vot, pentru că o conducere reprezentativă, votată de cât mai mulţi doctori, poate fi benefică tuturor.