Medicii de la DSP Olt atrag atenţia că prin afumare sau uscarea cărnii de porc infestată cu trichineloză, larvele nu sunt distruse

Crăciunul se apropie, iar oltenii îşi sacrifică porcii pentru a fi pregătite produsele tradiţionale. Specialiştii DSP Olt spun că oltenii trebuie să efectueze examenul trichineloscopic, pentru că această boală poate genera complicaţii şi chiar moartea celor infestaţi.

Trichineloza este o boală determinată de un nematod, Trichinella spiralis, care ajunge în organismul uman în urma consumului de carne de porc infestată, în principal, dar şi de cal, nutrie sau vânat, mistreţ sau urs, ce conţine larve vii sau chisturi viabile.

Majoritatea infecţiilor sunt asimptomatice, însă există şi forme clinice de boală cu evoluţie severă care pot cauza moartea prin complicaţiile pe care le produc.
Manifestarea clinică a bolii depinde de cantitatea de carne ingerată, de masivitatea infestării şi de rezistenţa organismului. Persoana infestată poate manifesta febră, edeme însoţite de conjunctivită, dureri musculare, dureri abdominale, diaree, greţuri, vărsături, care apar la maximum două zile după consumul de carne infestată.

Factorii favorizanţi ai îmbolnăvirii la om sunt reprezentaţi de consumul cărnii de porc sau vânat neexaminate trichineloscopic, prepararea termică „în sânge” sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastramă, carnat uscat sau afumat, şuncă.
 
Pentru prevenirea îmbolnăvirilor, specialiştii DSP Olt recomandăm populaţiei să achiziţioneze animale de la unităţi avizate sanitar, să achiziţioneze carne numai din centre comerciale specializate care pun în vânzare numai produse avizate sanitar-veterinar, să trimită la examen trichineloscopic probe din carnea de porc sacrificat în gospodăria proprie sau din carnea de vânat, în centrele autorizate ale autorităţilor sanitar-veterinare şi să respecte recomandările acestora, la tocarea cărnii de porc/vânat să folosească o maşina de tocat, destinată acestei activităţi, şi curăţarea acesteia înainte şi după folosire, cât şi curăţarea tuturor suprafeţelor şi a intrumentelor folosite şi să pregăteasca carnea în bucăţi optime pentru refrigerat (15 cm grosime) şi pentru gătit.

Aceştia atrag atenţia că procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele.

Potrivit datelor furnizate de DSP Olt, la nivelul judeţului nu s-au înregistrat pacienţi cu trichineloză.