Sănătate

2017-02-12, 16:09:20

Medicamentele pentru cardiaci şi cele pentru tratarea afecţiunilor respiratorii pentru copii lipsesc din farmaciile din judeţ

Criză majoră de medicamente în farmaciile din judeţ. Pilule de bază pentru cardiaci sau cele folosite pentru copiii cu astm nu se găsesc. Pacienţii şi aparţinătorii iau la pas toate farmaciile din Slatina, în speranţa că vor găsi în celedin urmă pilulele recomandate de doctori. Farmaciştii ridică din umeri, pentru căaceştia nu găsesc nici în depozitele centrale medicamente pe care firmele refuză să le mai vândă în ţară din cauza preţului mic.

Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Olt, Luiza Drăgoi, a dat exemplul medicamentului Rivotril, un produs ce nu se mai importă de la finalul anului trecut. Farmacistul oltean spune că pentru acest medicament nu există înlocuitor, iar oamenii îl caută cu disperare.
 
„Nu am de unde să le aduc produse care au fost retrase. De unde să le aduc eu Rivotril, nu se mai importă din decembrie. Toată lumea se mobilizează pe reţelele de socializare, dar el se dă în condiţii speciale, nu se poate da aşa, că am eu zece pastile şi i le dau vecinului. Nu se mai importă din cauza preţului foarte mic. Rivotril este un produs original care costă şase lei, firmele nu vor să-l mai aducă, numai cutia şi ambalajul au un preţ. Nu există niciun înlocuitor, are un frate, Medazepam, dar nu este acelaşi lucru. Medicii au început să prescrie în locde Rivotril, Medazepam, dar oamenii nu se simt la fel de bine”, a spus Luiza Drăgoi.
 
Astfel, probleme mari sunt şi cu produsele Glaxo, iar farmaciştii le aduc cu maredificultate. Aceştia nu pot oferi nici măcar medicamentele necesare tratării copiilor cu diferite afecţiuni.

„Produsele de la Glaxo lipsesc, în special produsele originale se găsesc cu foartemare greutate. Mai mult de atât, aceste medicamente sunt propuse pentru o nouăieftinire de 35 la sută. Am avut un domn care a căutat peste tot Flixotide pentru un copil cu probleme respiratorii. Mi-a spus că a luat Capitala la rând, la fel şi Slatina. În cele din urmă a găsit la mine, pentru că eu mai aveam două cutii. Găsim doar două-trei cutii pe lună, dar cererea este de 20-30. Produsele de import nu se găsesc”, a adăugat Drăgoi.
 
Pacienţii olteni nu doresc să înlocuiască pilulele pe care le-au luat în ultimii ani cu altele mult mai ieftine, dar considerate că nu dau acelaşi randament terapeutic.

„Se vrea ieftinirea medicamentelor pentru care există sinonime. Însă este greşit. Să-mi spună mie câţi oameni vor să ia în loc de Tertensif, Indapamid!? Câţi? Toţi îmi spun să le dau medicamentele prescrise de doctor. Este absurd să ceri caun produs original să coste la fel cât o copie. Mai ales la medicamente, unde vorbim de calitate. Până la urmă nu o să mai avem medicamente de import delocşi nu ştiu dacă piaţa românească sau genericele sunt pregătite să preia toate cererile. Clavix este un produs original, dar preţul va fi scăzut la nivelul Trombex, care nu se găseşte nici el”, a conchis farmacistul.

Comentarii

Redacţia

2017-02-12 16:09:20

Conținutul website-ului www.gazetanoua.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea Gazeta Nouă. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa office@gazetanoua.ro