Măsuri speciale pentru muncitorii care lucrează în ger

Ceai fierbinte, un spaţiu corespunzător în care muncitorii care lucrează în aer liber să se încălzească şi asigurarea unui echipament special de protecţie. Astea sunt măsurile minimale pe care societăţile trebuie să le ia pentru a-şi proteja salariaţii în aceste zile geroase, în care temperaturile vor ajunge sub -20 de grade Celsius.

Angajatorii olteni sunt obligaţi să asigure, în aceste zile cu temperaturi extreme, o serie de măsuri pentru a-şi proteja salariaţii de gerul năprasnic care s-a abătut asupra judeţului Olt. Potrivit legii, angajatorii au obligaţia să le ofere muncitorilor un litru de ceai fierbinte, să asigure spaţii fixe sau mobile cu climat corespunzător destinate încălzirii şi asigurarea echipamentului individual de protecţie.

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile sus menționate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate, trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de lucru pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.

„În perioada 26 februarie 2018 și atât timp cât se vor înregistra temperaturi scăzute, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Ol vor efectua verificări în teren, pentru a asigura respectarea acestor obligativităţi. Cei mai expuşi temperaturilor scăzute sunt lucrătorii care își desfășoară activitatea în domenii precum pază şi protecţie, salubritate, comerţ în pieţe şi târguri, întreţinerea drumurilor şi spălatorii auto”,
a declarat inspectorul şef al ITM Olt, Cristian Ungureanu.

Angajatorii care nu asigură condiţiile minimale prevăzute de lege riscă amenzi de la 1.500 la 2.500 de lei.