Măsuri de protecţie pentru salariaţi în zilele caniculare. Avertisment al ITM Olt

Angajatorii trebuie să ia măsuri de protecţie a salariaţilor în zilele cu temperaturi ridicate, prin reducerea ritmului activităţii fizice, alternarea perioadelor de lucru cu repaus şi asigurarea a doi-patru litri de apă. În caz contrar, Inspecţia Muncii Olt va aplica amenzi ce pot ajunge până la 2.500 de lei.

ITM Olt a demarat acţiuni de informare, monitorizare şi control privind măsurile de protecţie care se impun în zilele în care temperaturile din termometru depăşesc 37 de grade Celsius. Inspecţia Muncii Olt atrage atenţia angajatorilor că sunt obligaţi să asigure condiţii minime pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, respectiv: reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice, asigurarea ventilaţiei la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, asigurarea apei minerale, câte doi-patru litri de persoană pe schimb, asigurarea echipamentului individual de protecţie şi asigurarea de duşuri.

Firmele care nu pot asigura măsuri de protecţie trebuie să stopeze lucrul

Potrivit legii, firmele care nu pot asigura condiţii pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor în zilele caniculare vor lua, de comun acord cu sindicatele sau reprezentanţii salariaţilor, următoarele măsuri: reducerea zilei de lucru, eşalonarea timpului de lucru, până la ora 11.00 şi după ora 17.00, întreruprea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locuri ferrite de căldură.

Amenzile pentru angajatorii care nu respectă toate aceste obligaţii, în zilele cu temperature caniculare, sunt cuprinse între 1.500 şi 2.500 de lei.