Marius Iancu: „Românii nu sunt «monedă de schimb» pentru ca firmele care vând carburanţi să aibă profituri cât mai mari”

Decizia privind reintroducerea accizei la carburanţi a stârnit un val de nemulţumiri, pe fondul ameninţării companiilor din domeniu cu creşterea preţului la benzină şi motorină. Deputatul PSD Marius Iancu spune că banii vor fi folosiţi pentru infrastructură, dar fără creşteri pentru cetăţeni.

Motivaţia pentru reintroducerea accidezi la carburanţi, de la 1 septembrie, potrivit reprezentanţilor guvernului, este reprezentată de nevoia urgentă de bani la buget pentru intreţinerea infrastructurii rutiere.

Politicienii dau asigurări că această creştere nu se va răsfrânge asupra oamenilor, mai ales că în 2016, când acciza a fost scoasă, preţurile nu au scăzut.

„Negocierile dintre stat şi companiile care vând carburanţi nu trebuie să îi afecteze pe români care nu sunt «monedă de schimb» pentru ca acestea să aibă profituri cât mai mari. Introducerea accizei la carburanţi nu înseamnă şi creşterea preţului la benzină şi motorină. Acciza la carburanţi înseamnă investiţii în infrastructură de care beneficiază şi companiile din acest domeniu. Statul român are mijloacele nesesare să ţină preţurile la carburanţi sub control şi să nu intre în jocul acestor mari companii. Trebuie să arătăm că suntem un stat puternic, cu legi şi reguli clare care sunt respectate”, a declarat parlamentarul oltean.

Şi premierul Mihai Tudose spune că preţurile nu vor creşte, precizând că sunt negocieri cu companiile din domeniu în acest sens. 

„Nu-i va influenţa negativ (pe români - n. red.). Pot să-i asigur. Plus că avem discuţii şi dacă ne înţelegem, asta e, o facem. (...) Suntem pe primul loc la decese pe şosele şi nu fiindcă avem maşini proaste sau sunt românii şoferi proşti, ci din cauza infrastructurii rutiere. Avem tot ce ne trebuie pentru a menţine România cu stabilitate din punct de vedere al serviciilor sociale, dar nu ştiu cât mai putem să aşteptăm până când terminăm cu acest gen de infrastructură. Şi atunci trebuie să alimentăm bugetul mai repede”,
a spus premierul.

Mai mult, şeful guvernului spune că se poate modifica şi legea privind redevenţele.

„Nu înseamnă şantaj, înseamnă că în sfârşit nu mai avem alt tip de dialog cu ei, ci dialog oficial. (...) Dorim un stat puternic şi prietenos cu cei corecţi. Şi doar un stat puternic cu ceilalţi”,
a mai spus Tudose.