Mâncăm banane tratate cu etilenă!

O zi obişnuită la birou şi trebuie să mă decid ce voi mânca la prânz. Trec prin supermarket ca să mă hotărăsc la faţa locului. Ca desert aş vrea două banane! După scandalul citricelor, prin care autorităţile au admis că acestea sunt tratate cu „Imazalil”, un pesticid utilizat pentru conservarea legumelor şi fructelor aduse din străinătate, am început să cercetez cu atenţie etichetele tuturor fructelor pe care le cumpăr, mai ales pe ale celor aduse din import. Prefer să cumpăr fructe româneşti, de la piaţă, însă, din când în când, mai aleg şi câte un ananas, banane, portocale sau lâmâi, ce nu sunt produse niciodată pe meleaguri româneşti!

Încercarea de a vedea eticheta de pe una dintre cutiile în care erau puse bananele a fost destul de dificilă. Pe ultima cutie de jos, pe un mic dreptunghi lipit pe cutie, în limba română, erau scrise câteva detalii despre bananele pe care le aveam în faţă şi din care aş fi vrut să cumpăr. Că doar conţin magneziu!

Cercetând eticheta, am aflat că aceste banane sunt tratate cu etilenă. Am dat din umeri surprinsă, pentru că nu ştiam ce mai e şi această substanţă.

Cu o simplă căutare în mediul virtual, am aflat că etilena ajută la maturarea fructelor şi legumelor. Practic, bananele sunt coapte cu ajutorul etilenei, în funcţie de cererea de pe piaţă. Bananele sunt aduse verzi în ţară, iar în funcţie de vânzări ele sunt coapte cu etilenă. Aceste fructe nu ar putea fi transportate dacă ar fi aduse coapte în mod natural, fiind astfel folosit acest procedeu de coacere în sistem artificial. Etilena este un gaz, reprodus artificial din petrol şi gaz natural cu ajutorul căldurii şi eliberat apoi peste fructele necoapte.

Problema este ce se întâmplă când substanţele ingerate cumulativ într-o singură zi, fie din legume, fructe sau celelalte alimente, ajung în organism. Să presupunem că fiecare produs are doar limita admisă de pesticide sau aditivi, însă nu am văzut niciun studiu despre efectele cumulative ale acestor substanţe.
Răspunsul poate sta în alertele lansate de medici, conform cărora tot mai mulţi români sunt diagnosticaţi cu boli grave.