Mai mulţi olteni obezi în sate, decât la oraş. Medic: „Lipsa unei educaţii în ceea ce priveşte regimul alimentar a dus la această situaţie”

307 olteni au fost diagnosticaţi de medicii de familie din judeţ cu obezitate, anul trecut. Grav este că sunt afectaţi şi copiii. Cei mai mulţi olteni cu probleme de greutate sunt în satele judeţului. Medicii spun că olteniI din mediul rural mănâncă mai prost decât orăşenii din cauza lipsei de educaţie în ceea ce priveşte regimul alimentar.

Potrivit statisticii DSP Olt, anul trecut, la nivelul judeţului, au fost înregistraţi 307 obezi, 92 în mediul urban, din care 42 femei, şi 215 în mediul rural, din care 135 sunt femei. Din numărul total de cazuri din 2018, 65 de copii sunt obezi, 37 în comunele judeţului, iar 28 în oraşe. La o simplă analiză a distribuţiei pe grupe de vârstă, se constată că micuţii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 14 ani sunt cei mai afectaţi. Însă medicii de familie din judeţ au raportat, în 2018, şi două fetiţe din mediul rural cu probleme mari de greutate cu vârsta cuprinsă între 1 şi 4 ani, deşi părinţii pot controla alimentaţia copiilor la această vârstă. 

Situaţia a fost şi mai gravă în 2017, când în total în judeţ erau raportaţi 421 de olteni cu greutate foarte mare.

Preşedintele Asociaţiei medicilor de familie Olt, doctorul Mihai Ungureanu, spune că mai mulţi olteni din mediul rural sunt obezi din cauza regimului alimentar.

„Cel mai probabil, sunt mai mulţi obezi la state decât în oraşe din cauza lipsei unei educaţii în ceea ce priveşte regimul alimentar, obiceiurile alimentare moştenite, dar şi a timpului scurt dedicat meselor din caza problemelor existenţiale şi a altor preocupări caracteristice mediuluri rural, cum ar fi animale de îngrijit, muncile de la câmp, aprovizionarea cu apă şi lemne”, a spus medicul care are un cabinet de medicină de familie în comuna Priseaca.

Din 2010, pe 22 mai, an de an, se sărbătoreşte Ziua Europeană împotriva obezităţii. Autorităţile încearcă să conştientizeze populaţia despre riscurile obezităţii.

Obezitatea este responsabilă pentru aproximativ 80 la sută din cazurile de diabet zaharat de tip II, pentru 35 la sută din bolile de inimă şi pentru 55 la sută din cazurile de hipertensiune arterială în rândul adulţilor din Europa.

Dintre statele  membre ale UE pentru care sunt disponibile date, cele mai mici ponderi ale obezității, în 2014, în rândul populației cu vârsta de 18 ani și peste s-au înregistrat în România (9,4%) și Italia (10,7%), înainte de Olanda (13,3%), Belgia și Suedia (ambele  14,0%). La polul opus al scalei, obezitatea a afectat mai mult de 1 din 4 dintre adulții din Malta (26,0%) și aproximativ 1 din 5 în
Letonia (21,3%), Ungaria (21,2%) și Estonia (20,4%).