Mai mulţi medici de familie din judeţ au părăsit sistemul. Ciocan: „Situaţia este îngrijorătoare. În ultimii ani, niciun medic nou nu ne-a bătut la poartă că vrea să lucreze”

Preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate (CAS) Olt, Florin Ciocan, s-a arătat îngrijorat de situaţia medicinei de familie din judeţ, după ce mai mulţi doctori au părăsit sistemul şi s-au angajat la alte instituţii.

Se pare că la nivelul judeţului nu sunt localităţi fără medic de familie, doar pentru că doctorii din localităţile învecinate şi-au făcut puncte de lucru şi în sediile de unde au plecat colegii lor.

„Lucrurile au devenit un pic îngrijorătoare privind medicina de familie, pentru că în ultima perioadă au plecat sau şi-au manifestat dorinţa de a pleca mai mulţi medici. Din punctul meu de vedere, şi un medic dacă pleacă este destul de rău. Dacă acea comună are un singur medic, atunci situaţia devine complicată, pentru că localitatea rămâne fără doctor. La acest moment, nu avem comune care nu au medic doar pentru că în zonele respective şi-au făcut alţi medici puncte de lucru. Este complicat pentru un medic să acopere programul de lucru şi la un cabinet şi la celălalt”, a spus preşedintele CAS Olt, Florin Ciocan.

Grav este că niciun medic de familie nou nu a solicitat CAS Olt să intre în contract şi să-şi dorească să ofere servicii medicale într-o localitate din judeţ. 

„Mai mulţi medici de familie s-au reorientat, unii au plecat la Ambulanţă, în străinătate, alţii la spital. Toţi sunt din rândul medicilor de familie. Îngrijorător este faptul că în ultimii trei-patru ani, nu am avut nicio solicitare din partea unui medic de familie să intre în contract cu CAS Olt. Vorbim aici de medici tineri, care vor să intre în activitate şi nu de cei care au cumpărat praxis. Nu am văzut medici tineri care să ne bată la poartă. Să ne întrebe care sunt condiţiile. Loc ar fi, vorbim aici de localităţi care nu au medic, inclusiv oraşe, Balş, Corabia, unde numărul de medici nu este acoperit conform legislaţiei. Avem aceste locuri pe care medicii pot merge, dar nu am avut solicitări”, a adăugat Ciocan.

Tocmai pentru a stopa plecarea medicilor de familie din sistem, autorităţile au mărit valoarea punctului „per capita” şi pe serviciu.

Astfel, valoarea minimă garantată a punctului „per capita”, unică pe ţară, era de 5,8 lei. Începând cu semestrul al doilea al anului 2019, valoarea minimă garantată a punctului „per capita”, unică pe ţară, este de 7,8 lei. Totodată, valoarea minimă garantată a punctului pe serviciu medical, unică pe ţară, este de 3,5 lei, crescând de la 2,8 lei.

„Nu cred că vor mai fi probleme din punct de vedere al finanţării. Punctul «per capita» este mărit destul de mult. Dacă punctul «per capita» a fost 5,8 lei, începând din iulie valoarea minimă garantată este de 7,8 lei. Este o creştere mare, absolut meritată. Lucrurile se vor schimba, sumele vor creşte. Se măreşte şi valoarea punctului pe serviciu, de la 2,8 lei anul trecut la 3,5 lei. S-a considerat că aceşti bani vor acoperi nevoile medicilor de familie”,
a conchis Ciocan.

Potrivit CAS Olt, Vişina Nouă este singura localitate din judeţ care nu are medic de familie.