Lupusul, o boală ce afectează tot mai mulţi olteni tineri. Până ajung la reumatolog şi sunt diagnosticaţi corect, mulţi trecut pragul a zeci de cabinete

Lupusul este o boală incurabilă ce afectează tot mai mulţi olteni tineri. Reumatologul de la SJU Slatina, Monica Cepăreanu, a precizat că aceşti pacienţi trec pe la mai mulţi specialişti până când ajung să fie diagnosticaţi. Oamenii acuză probleme cardiologice, dermatologice, neurologice şi renale, afectând mai multe organe şi ţesuturi simultan.

După o internare de zece zile la Neurologie, femeia ajunge în cele din urmă la reumatologul Monica Cepăreanu, primul din istoria instituţiei medicale din Slatina. Medicul se uită atent pe investigaţiile medicale şi îi transmite pacientei trecută uşor de 30 de ani că, în proporţie de 90 la sută, suferă de lupus, o boală autoimună cu afectare multisistemică. Pentru un diagnostic complet, mai are nevoie şi de alte investigaţii de imunologie, ce nu sunt decontate de stat. Ca ea, sunt zeci de alţi tineri pacienţi ce sunt investigaţi şi pentru care s-au iniţiat tratamentele.

Medicul Monica Cepăreanu a precizat că mulţi dintre aceşti pacienţi bat pe la uşile multor doctori până când ajung în cele din urmă la reumatolog, unde sunt investigaţi şi diagnosticaţi. Specialistul de la SJU Slatina a precizat că lupusul afectează tot mai multe persoane tinere.

„Pacienţii cu lupus trec pe la mai multe cabinete până când sunt, în cele din urmă, direcţionaţi către reumatolog. Această boală afectează persoane tinere, începând de la 20 de ani, chiar am un pacient de 16 ani. Numărul pacienţilor cu boli autoimune este în creştere. Diagnosticul necesită investigaţii imunologice specifice, ce nu sunt decontate de CAS”, a spus Cepăreanu.

În formele grave, pacienţii prezintă erupţii cutanate la nivelul feţei, în formă de fluture, obosesc foarte repede, le cade părul, au dureri articulare, pleurezie, pericardită, afectare renală, care este printre cele mai severe.

Monica Cepăreanu a declarat că femeile tinere care sunt afectate de această boală şi îşi doresc copii, pierd sarcinile în primul trimestru.

„Pacientele cu lupus pot asocia sindrom antifosfolipidic, adică pierd multiple sarcini, în priumul trimestru. Este greu să-i spui unei paciente că boala aceasta poate duce la imposibilitatea de a avea copii”,
a adăugat Cepăreanu.

Deşi specialiştii nu au descoperit până acum de ce se instalează această boală autoimună, lupusul poate să apară şi în cazul utilizării unor medicamente, a anticoncepţionalelor sau poate fi o transmitere genetică.

De la începutul anului, de când a venit la SJU Slatina, medicul Monica Cepăreanu a consultat şi tratat 330 de pacienţi, o parte dintre aceştia fiind diagnosticaţi cu lupus.