Localnicii din Rusăneşti întocmesc liste pentru achiziţionarea de purcei. Aceştia ar putea fi aduşi de la o fermă din Radomireşti

Trei săptămâni au trecut de când reprezentanţii DSVSA Olt au dus purceii santinelă în gospodăriile afectate de pesta porcină africană de la Rusăneşti. Purceii sunt sănătoşi, iar localnicii speră ca din aprilie să reia creşterea suinelor. Primarul din Rusăneşti vrea să întocmească liste cu sătenii care vor purcei, urmând ca aceştia să fie aduşi din ferme autorizate, posibil chiar de la Radomireşti.

Primarul din Rusăneşti, Alexandru Chirea, speră ca în aprilie să fie ridicate restricţiile şi să poată fi reluată creşterea suinelor.

„Purceii cresc, sunt frumoşi. Au trecut trei săptămâni de când ne-au fost aduşi, jumătate din perioada de monitorizare. Aşteptăm să se facă şase săptămâni ca să reluăm creşterea porcilor. Dacă totul va fi bine, peste trei săptămâni vor fi luate din noua analize şi vor fi ridicate restricţiile. Până la 1 aprilie sperăm să fim gata cu totul şi să putem relua creşterea porcilor”, a spus primarul din Rusăneşti, Alexandru Chirea.
 
Acesta îşi doreşte ca întreaga comunitatea să cumpere purcei din ferme autorizate. Astfel, începând din această săptămână vor fi întocmite liste cu toţi sătenii care doresc să achiziţioneze purcei. Există posibilitatea ca aceştia să fie aduşi chiar şi dintr-o fermă din Radomireşti.

„Autorităţile ne-au promis că ne ajută să luăm purcei de la o fermă autorizată. Să-i cumpărăm de acolo, cu 12-13 lei. O să aducem purcei cam la 30-40 de kilogram. Ne dorim să-i luăm de la fermă autorizată, să nu mai avem probleme. Pe toţi îi sfătuim să cumpere purcei din ferme autorizate. Zilele acestea mergem prin comună să facem un tabel, să se înscrie toţi cei care vor purcei. Să aducem purcei pentru întreaga comunitate, câteva sute de purcei. Să-i luăm pe toţi de la o fermă şi să plătim transportul. Nu ştim precis de unde o să-i luăm, dar există posibilitatea să-i aducem de la o fermă din Radomireşti. Este aproape, plătim transportul, va fi transport autorizat”,
a conchis primarul.

În judeţul Olt au fost identificate, anul trecut, şase focare de pestă porcină în gospodăriile localnicilor din Rusăneşti, Cilieni şi Osica de Sus, dar şi două cazuri la mistreţii din zona Dăneasa.

Din 23 noiembrie şi până pe 3 decembrie 2018, au fost omorâţi 571 de porci la Rusăneşti. Toţi proprietarii de exploataţii de porcine în care s-au dispus măsuri zoosanitare de combatere a pestei porcine africane au fost despăgubiţi.