Lipsă de procurori, la parchetele oltene. Doi procurori lucrează peste 5.000 de dosare

Parchetele oltene se confruntă cu o mare lipsă de procurori, potrivit prim-procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, doar 28 de posturi din cele 39 prevăzute fiind ocupate.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, Anca Anuţa, a declarat că numărul procurorilor care au lucrat efectiv la dosare a fost mai mic de 28, unii dintre ei fiind în concedii medicale, iar alţii în concedii de studiu.

„Anul trecut, pentru procurorii din judeţul Olt, a fost un an foarte greu prin raportare la disfuncţiile de personal şi am în vedere disfuncţia de procurori de la toate unităţile de parchet, tocmai pentru a putea aprecia şi a vă forma un punct de vedere cu privire la volumul de activitate desfăşurat de fiecare procuror. Dacă Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt şi unităţile subordonate sunt prevăzute cu o schemă de personal de 39 de procurori, anul trecut am funcţionat cu 28 de procurori. Însă, în realitate, au fost şi funcţii vacante temporar, care nu se evidenţiază în schema de personal. Avem în vedere concediile medicale şi din nefericire, pentru noi, trei colegi procurori din circumscripţia teritorială a judeţului Olt sunt în concediu medical de mai bine de un an. Am în vedere funcţiile vacante temporar cu privire la colegii stagiari care, aproape o jumătate de an, au fost în concediu de studiu şi concediu de odihnă pentru pregătirea examenului de capacitate”,
a declarat şefa procurorilor olteni.

Ea exemplificat că la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia, doi procurori au avut de soluţionat peste 5.000 de cauze.

Potrivit raportului de bilanţ al Parchetului Olt, în anul 2017, procurorii din cadrul PT Olt şi unităţile subordonate au avut de soluţionat 26.481 cauze penale, din care 14.202 existente la începutul anului şi alte 12.279 intrate în cursul anului. Activitatea este în creşte cu 1%, faţă de anul 2016. Au fost soluţionate 9.949 de cauze, în scădere cu 8% comparativ cu anul 2016, când au fost soluţionate 10.798 de cauze. La cauzele soluţionate se adaugă, potrivit documentului citat, alte 1.458 de dosare în care s-a dispus declinarea sau conexarea.

La sfârşitul anului 2017, au rămas nesoluţionate 10.499 de cauze, comparativ cu 9.497 cauze, la finele anului precedent, însemnând o creştere cu 11 procente.

„Toate aceste vacantări temporare nu au făcut altceva decât să influenţeze într-un mod negativ activitatea noastră a celorlalţi prin lipsa de continuitate a cercetărilor în dosarele instrumentate ori a urmăririi penale. Cu toate acestea, cu eforturile pe care le-am depus, am reuşit să obţinem rezultate bune sau foarte bune, dacă ne raportăm la activitatea desfăşurată de colegii noştri din circumscripţia aceleiaşi curţi de apel, care şi ei la rândul lor s-au confruntat cu deficienţe de personal”, a conchis procurorul Anuţa.